Managed hosting door True

'Banken bang voor Basel'

Met name banken willen uitstel vanwege oude systemen

"U kunt het morgen bij ons kopen", zegt Rajesh Hukku, algemeen directeur van het Indiase i-flex solutions over Basel II. Dat de Amerikanen uitstel van de invoering van dit bankakkoord willen, komt omdat hun systemen het niet aankunnen, meent hij.

  
Rajesh Hukku van i-flex solutions: 'Banken worstelen met de drie c's.'
Eigenlijk had het akkoord voor banken al in 2005 ingevoerd moeten zijn, maar de implementatiedatum is steeds uitgesteld. Basel II is een concept akkoord van de Europese banken met het doel de risico's van kapitaalbeheer in te dammen, toezicht op naleving (door de nationale banken) te regelen en het publiek te informeren over de risico's die het loopt en hoe de bank daarmee omgaat. De overeenkomst moet Basel I vervangen, dat stamt uit 1988. Deze afspraak geldt als te grof en te eenzijdig. De recente schandalen (Enron, Worldcom, Ahold) hebben de druk op banken om meer transparantie vergroot. Basel II moet daarin mede voorzien.
Hoewel het convenant een Europees initiatief is, sluiten andere banken in de wereld daar graag bij aan. Maar niet zonder slag of stoot, zo blijkt. Half september liet Ecb-president Wim Duisenberg weten dat de invoeringsdatum van Basel II mogelijk niet op 1 januari 2007 ligt, maar een jaar later; en misschien zelfs wel pas eind 2008. De Amerikaanse toezichthouders lieten weten het akkoord 'te ingewikkeld' en 'slecht voor de concurrentiepositie van Amerikaanse banken' te vinden.
Hukku weet beter: "De geautomatiseerde systemen van de banken kunnen het gewoon niet aan. Ze hebben verouderde, legacy software; allemaal eilandjes van automatisering die onderling niet met elkaar zijn verbonden. De gewenste transparantie zullen ze met hun huidige software nooit kunnen bereiken." De Indiër, die overigens al geruime tijd in Noord-Amerika woont, is in Nederland ter gelegenheid van de Europese gebruikersbijeenkomst van i-flex in Scheveningen. Flexcube, het vlaggenschip van i-flex solutions, is gereed voor Basel II. Het gaat om Reveleus Basel II, een framework dat banken de mogelijkheid geeft hun gegevens de analyseren en rapportages te maken. Reveleus is het datawarehouse dat bij Flexcube hoort.

Populair

Op de ontbijttafel in het Kurhaus pronkt de Annual Sales League Table 2002; de jaarlijkse lijst van softwareleveranciers met hun nieuwe klanten in dat jaar. Het is een publicatie van het toonaangevende International Banking Systems waar mensen als Hukku reikhalzend naar uitkijken.
Voor het eerst staat i-flex bovenaan (met 36 nieuwe klanten in 2002), gevolgd door Temenos (dat met het product Globus 32 nieuwe klanten wist te werven). Temenos wist bijvoorbeeld de ING aan zich te binden, terwijl i-flex onder meer de Rabobank en SNS in ons land tot zijn klanten kan rekenen. Temenos laat weten dat de tabel alleen maar laat zien wie de meeste nieuwe klanten heeft en niet wat de omvang van de orders is. Niettemin zal het hen verdrieten de eerste plaats aan de aartsvijand te zijn kwijtgeraakt.
Overigens is dit tweetal de enige die met universele backoffice applicaties voor banken in de top 10 van IBS voorkomt. Pas op de negentiende plek treffen we TKS/TCS met het product Quartz.
De populariteit van i-flex en Temenos verklaart IBS vanuit het feit dat zij hun klanten op wereldwijde schaal kunnen bedienen. Niet zonder trots verklaart Senthil Kumar, ceo van i-flex solutions in Nederland, dat zijn bedrijf in meer dan 95 landen opereert. Hij voegt eraan toe dat de belangstelling voor Flexcube mede is ingegeven door de openheid en flexibiliteit. "Het draait op elk hardwareplatform en onder Unix en Linux. Citibank gaat in honderd landen op Flexcube standaardiseren."

Geen diensten

"Wij zijn anders", zegt Hukku om zich af te zetten tegen Indiase softwaregrootmachten als Wipro en Infosys die programmeren in opdracht van anderen (zoals Microsoft, Cisco en ABN-Amro). Hukku heeft, aanvankelijk geholpen door Citibank waarvan zijn bedrijf een spinoff is, zelf software ontwikkeld en zelfstandig op de markt gebracht. "We hebben eerste twee jaar nagegaan hoe banken precies werken. Onze mensen weten hoe het er in die instituten toegaat. Dat is onze kracht."
Met i-flex solutions heeft de onderneming ook een consultancy-tak in huis. Een groep die bijvoorbeeld helpt de eisen van Basel II te implementeren. "Maar niet in Europa", aldus Hukku. "Hier verkopen we alleen onze producten. Wereldwijd halen we trouwens vijfenzestig procent van onze omzet uit licentieverkoop. In Europa verlenen we alleen services aan grote klanten en op speciaal verzoek. SNS bijvoorbeeld wilde iets bijzonders hebben voor kleine betalingen. Dat hebben we voor hen gebouwd."
Banken, weet Hukku, worstelen met de drie c's: cost, compliance en customer. Voor kostreductie, het kunnen voldoen aan overheidsregelingen en klanttevreden moeten ze bij hem zijn. "Flexcube biedt inzicht. Ik geloof niet dat banken bewust gegevens achterhouden; ze weten gewoon niet dat ze die informatie hebben. Die zit opgesloten in al hun zelfgemaakte applicaties. Die erfenis weerhoudt ze er ook van hun klanten echt te kennen."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.