Managed hosting door True
Onderstaande bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Over Kennis- en Exploitatiecentrum voor Officiële Overheidspublicaties (KOOP)

Silver

 

KOOP

In 2004 onthulde toenmalig minister Thom de Graaf zijn droom: “Over drie jaar moet alle basisinformatie van de democratische rechtsstaat op internet raadpleegbaar zijn.” Het Kennis- en exploitatiecentrum voor Officiële Overheids Publicaties (KOOP) startte in 2006 met het digitaliseren van de Staatscourant en digitali-seert anno 2018 een groot deel van de wet- en regelgevingsketen en publiceert alle officiële overheidsin-formatie online.

Basis van democratie handhaven en verbeteren
Onze bekendste diensten zijn wetten.nl en de Staatscourant, het Staatsblad, lokale bladen op overheid.nl. Die maandelijks zo’n 2,5 miljoen keer geraadpleegd worden. Zonder bekendmaking door KOOP treedt zelfs geen wet in werking?

KOOP ondersteunt alle 1600+ overheidsorganisaties, burgers en juridische beroepsgroepen met diensten om de basis van onze democratie en overheidsdienstverlening te handhaven en te verbeteren. Geen rech-ter, advocaat of uitvoerder kan zonder deze diensten, die alle fases van de wet- en regelgevingsketen be-slaan. Onder andere:
1. Voorbereiding van wetten - wetgevingsvoortgangskalender, keteninformatiesysteem wetgeving in wor-ding, implementatieverbanden EU wet- en regelgeving.
2. Advisering over wetten - internetconsultatie.
3. Behandeling in de Eerste en Tweede Kamer - publicatie kamerstukken.
4. Officiële bekendmakingen - Staatscourant, Staatsblad, Tractatenblad, lokale bladen.
5. Uitvoering - wetten.nl, overheid.nl, lokale regelgeving, open data portal, wettenpockets, platform uit-voeringscontent.
6. Toezicht en handhaving - publicatie tuchtrecht, vergunningen, berichten ‘over uw buurt’, verrijkte uit-spraken jurisprudentie, Europese ECLI standaard.

Het best bewaarde geheim van Den Haag
Bij ons vind je juridische informatici en informatieprofessionals met kennis van wetgevings- en publicatie-processen. Promovendi, bèta-mannen en -vrouwen. KOOP richt zich op de digitalisering van de wet- en regelgevingsketen en bijbehorende publicatieprocessen. Maar liefst 300.000 officiële publicaties per jaar! Met een 8 als klanttevredenheidscijfer en een beschikbaarheid van haar systemen van 99,95%. Niet voor niets zijn wij door een topambtenaar het ‘best bewaarde geheim van Den Haag’ genoemd.

Experts, inhoudelijk managers, gespecialiseerde marktpartijen
KOOP is een platte organisatie. Met inhoudelijk management. Management steekt veel energie in het bij elkaar halen en houden van gespecialiseerde ambtenaren en marktpartijen. Marktpartijen heeft KOOP wel-bewust in de niche van elektronische publicatie en wet- en regelgeving gezocht. Markt en overheid werken goed samen, waarbij KOOP doelbewust aan het stuur blijft.

Een bijzondere opdrachtnemer in de wet- en regelgevingsketen
Opdrachtgevers vinden KOOP voor projecten die vallen binnen de wet- en regelgevingsketen. KOOP heeft inmiddels 30 omvangrijke producten en diensten succesvol ontwikkeld binnen geld, tijd en kwaliteit.

Bijzonder is dat KOOP acteert in een omgeving waarin geen formele eigenaar is van de gehele keten. KOOP compenseert de afwezigheid van deze topdown ketenregisseur en initieert continu bottom up voorstellen aan haar opdrachtgevers voor de verbetering van de keten.

KOOP gebruikt overheidsstandaarden en hergebruikt generieke diensten. KOOP is verantwoordelijk voor juridische standaarden. Dankzij KOOP’s Europese standaard de ECLI kan Europese jurisprudentie worden gevonden. Daarnaast beheert KOOP metadatastandaarden en de Juriconnect-standaard.

De Rijksoverheid als digitale uitgever
Vroeger betaalde de Rijksoverheid voor bijna alle informatie die zij zelf creëerde. Commerciële uitgevers bundelden overheidsinformatie, de overheid kocht deze informatiebundels massaal terug. Nu is de overheid dankzij KOOP weer uitgever geworden van haar eigen informatie. En stelt deze gratis via open data ter beschikking. Dit levert enorme besparingen op.

Op zoek naar nieuwe mogelijkheden voor burgers en professionals
KOOP blijft zoeken naar mogelijkheden om overheidsinformatie toegankelijk te maken. Met apps zoals de Wettenpocket, Bij u in de Buurt, de Staatscourantapp. Linked Data Overheid, waarmee overheidsinformatie in samenhang wordt getoond. En waar juristen handmatig jurisprudentie en bronnen doorzoeken t.b.v. hun zaak, vindt de op AI technologie gebaseerde LinkeXtracto, genomineerd voor de Computable Award 2018, relevante jurisprudentie en andere juridische bronnen met een muisklik bij elkaar.

www.koopoverheid.nl.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6394885). © Jaarbeurs IT Media.

 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.