Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het Rijk als aanjager van standaard processen en applicaties

Dit artikel delen:

Expert

Ron Zwetsloot
Voorzitter en Productmanager E-banking , Cascadis en BNG. Expert van voor het topic .

Het Rijk kan een prominentere rol op zich nemen om standaard processen en applicaties aangaande e-dienstverlening centraal te regelen. Dit voorkomt kostbare en complexe inrichtingen. Voordeel is bovendien dat de ketenintegratie eenvoudiger is te beveiligen met honderd schakels dan met 1600 schakels. Is het zo'n gek idee om veel van deze voorzieningen centraal te regelen om kostbare en complexe inrichtingen tegen te gaan?

Uit recent onderzoek van Cascadis en PricewaterhouseCoopers geeft 78 procent (zie illustratie) van de gemeenten aan het beleid te hebben afgestemd op wat de Rijksoverheid voorschrijft in onder andere het NUP. In datzelfde onderzoek wordt ook de behoefte geuit aan meer ondersteuning vanuit de Rijksoverheid op het gebied van standaard processen en applicaties. Budgetten zijn niet onuitputtelijk en het lukt overheden nauwelijks om alle ambities binnen de gestelde termijnen uit te voeren. Immers, voor de e-dienstverlening willen we één transparante digitale en uniforme overheid die ook nog te benaderen is via één loket.

Samenwerking is niet alleen noodzakelijk maar ook uit kostenoverweging een aantrekkelijk alternatief. Is het zo'n gek idee om veel van deze voorzieningen centraal te regelen om kostbare en complexe inrichtingen tegen te gaan? En daarop voortbordurend, zijn de schaalvoordelen die je bereikt om informatiebeveiliging in de keten centraal te regelen, niet veel efficiënter? Het is eenvoudiger om honderd schakels in een keten te beveiligen dan 1600 schakels!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het opheffen van de centrale ICTU e-formulieren per 1-1--2010 is een voorbeeld van het kostenverhogend beleid. De nieuwe e-formulieren zijn nu nog steeds niet beschikbaar bij onze CMS leverancier.

Zo komt de vraag en het wantrouwen "hoe lang blijft het Omgevingsloket online actief?"

Het Rijk zou als "aanjager" van standaard processen en applicaties de norm moeten bepalen. Want ook de beveiliging van de extern gehoste applicaties is vertrouwen op de blauwe ogen van de leverancier als overheidsorganisatie, er is geen normering en certificering.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.