Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Nuance

Dit artikel delen:

Voor het eerst heeft Balkenende de kritiek aangepakt als zouden de mooie plannen van de regering voor ict en innovatie blijven steken in goede bedoelingen. Die kritiek was er vooral gekomen naar aanleiding van de samenstelling van het Innovatieplatform. Nog tijdens het onlangs gehouden Nationaal ict-debat gingen de secretaris van het platform, Frans Nauta, en voorzitter van Nederland-ICT Henk Broeders hierover met elkaar in discussie.

Balkenende wees op de goede uitgangspositie van Nederland en noemde de voor de overheid concrete doelstellingen: 45 procent van de dienstverlening elektronisch en 60 procent van de overheidsformulieren elektronisch beschikbaar. De betrokkenheid van de minister-president is duidelijk een positief signaal. Ook positief is de brede belangstelling voor innovatie en ict vanuit de overheid. De Tweede Kamer-fracties hebben de Commissie Technologiebeleid in het leven geroepen, en nu heeft ook de Pvdi een breed scala innovatieve ideeën gepresenteerd aan de premier. Die ideeën zijn niet allemaal even nieuw of opzienbarend, maar vormen wel een interessante basis voor politici en beleidsmakers.
Tijdens de presentatie van het Pvdi-programma prees Balkenende de concrete, beknopte vorm van de ideeën. De reeks ideeën is inderdaad indrukwekkend, maar het nadeel van die presentatie is wel dat de nuance soms verloren dreigt te gaan. Beleidsmakers en politici zijn juist gebaat bij evenwichtige ideeën en plannen; die zijn het best in effectief en werkbaar beleid om te zetten.
De open broncode-ideeën bijvoorbeeld zijn wat kort door de bocht. Bijvoorbeeld in de paragraaf Ontwikkelingssamenwerking, waar ondanks de behendige formulering toch weer de indruk wordt gewekt dat 'open source' en 'gratis' synoniemen zijn. Hier zou enige nuance wel op zijn plaats zijn geweest. Hetzelfde geldt voor de Onderwijs-passage, waar staat dat de overheid open broncode "moet" stimuleren.
Ondanks deze kanttekeningen ligt er een mooi programma, waar Balkenende en zijn platform met een beetje goede wil de handen aan vol kunnen hebben.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.