Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Mobiele Dekking: dekkingskaarten zijn misleidend

Dit artikel delen:

Na de komst van de website 'MobieleDekking' in februari wordt nu al duidelijk dat de dekkingskaarten van de publieke providers grote afwijkingen vertonen met de werkelijkheid. Voor de ene provider zijn de afwijkingen groter als de andere, maar geen van de drie netwerken presteert in overeenstemming met de dekkingskaarten.

Vooral in de landelijke gebieden blijken de providers bij lange na niet waar te maken wat de dekkingskaarten doen geloven. Ik ga ervan uit dat de dekkingskaarten deel uitmaken van de productspecificaties. Wanneer je de dekkingskaarten vertaalt naar de toepasbaarheid van de dienst en op basis daarvan een ‘meerjarige verplichting’ aangaat, kun je erg bedrogen uitkomen. Daarbij accepteren de providers het ontbreken van dekking op locaties waar het netwerk gebruik zou moeten worden niet als argument om een abonnement te beëindigen.

Op zijn minst wordt de suggestie gewekt dat de dekkingskaarten deel uitmaken van de productspecificaties. Dan is het erg vreemd dat alle drie de netwerken daarin geen veilige marge presenteren, maar juist het tegenovergestelde doen en een beter dienstverlening suggereren dan men waar kan maken.

De feitelijke dekking, dus de radius van het radiosignaal, komt vaak niet overeen met de plaatjes. Erger nog: de functionele toepasbaarheid, dus het kunnen gebruiken van gprs en umts, al dan niet met edge of hsdpa/hsuph valt niet betrouwbaar af te lezen. Voorbeeld: een provider suggereert met de dekkingskaart dat de gehele zuidwesthoek van Friesland umts-dekking heeft. In de praktijk blijkt dat er slechts binnen enkele kilometers rond het basisstation umts kwaliteit geleverd wordt.

Ook suggereren alle providers dat er aan gewerkt wordt de ‘gaten’ in de dekkingskaarten, zowel voor wat betreft de radiodekking als de beschikbare functionaliteit, binnen drie maanden op te lossen. Daarop bestaat echter geen enkele controle. Gaat daar nu met de komst van MobieleDekking.nl   verandering in komen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blinde vlekken in de dekking van providers zullen er volgens mij altijd blijven. Wel is het teleurstellend dat er beloftes gedaan worden die niet waargemaakt worden. Voor toepassingen waar mobiel internet een MUST is, is het slim gebruiken van meerdere netwerken het beste alternatief.

Keimpe, allereerst: goed initiatief. Helaas vertrouwen wij te vaak op de providers voor wat betreft de beloofde dekking en merken we dat ze die niet kunnen bewerkstelligen. Ik ben zelf verwikkeld in een traject om hier duidelijkheid over te verkrijgen.
Minpuntje: jammer dat je je eigen site hier op deze wijze probeert te promoten. Ik zou graag een onafhankelijke opinie hierover hebben gezien, aangezien de site verre van volledig is...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.