Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Achter de cloud

Uit het Computable-artikel 'Cloud computing bepaalt 2010'. blijkt vooral dat in 2010 de mening gevormd en de beleidslijnen uitgezet gaan worden. De algemene teneur is dat het concept van de cloud (rare naam eigenlijk als je de achtergrond niet kent) helemaal klopt, maar dat de klanten en leveranciers er nog niet klaar voor zijn. Wat moet er dan gebeuren?

Eerst moet de markt duidelijkheid geven over wat cloud nu eigenlijk is. Xxx as a service of XaaS loopt uiteen van aanbiedingen van pure infrastructuur tot volledige bedrijfsprocessen als dienst. Belangrijkste overeenkomst is de manier waarop er afgerekend wordt. In plaats van te betalen voor eigendoms- of gebruiksrechten, gaat het bij cloud om werkelijk gebruik. In de wolk aan vormen die cloud brengt, gaan we werkelijk naar ict die als dienst afgenomen wordt.

Klanten moeten leren de eisen te formuleren aan de geleverde dienst, niet aan de manier waarop die tot stand komt. Leveranciers zullen dan ook moeten aantonen dat de eisen die de klant stelt ingevuld worden. In 2010 zullen stappen gezet worden om uit de soep aan 'zaken als een service' die modellen te destilleren die in de praktijk werken.

Hierbij zal blijken dat met cloud er een nieuw tijdperk in de ict aanbreekt. Allerlei detailkwesties over de manier waarop de ict ingericht is zijn straks niet meer relevant. Wie weet welk merk servers Google in haar data centers heeft staan?

De cloud-leveranciers die het best door hebben met welke vragen ict-organisaties rondlopen en hier hun dienstenaanbod op afstemmen zullen de markt gaan beheersen. Na de 'makkelijke' dienst om eenvoudige, relatief kleine workloads over te nemen, moet het onderscheid gemaakt gaan worden door clouds die veilig zijn en die begrijpen dat niet elke vraag met de zelfde enkelvoudige dienst beantwoord kan worden.

Een cloud die alle applicaties en zonder onderscheid optimaal zal kunnen bedienen is er niet en zal er ook niet komen. Een infrastructuur die aan alle verschillende eisen voldoet is zo oversized en daarmee duur, dat er geen vraag naar zal zijn. Net zoals er voor transport een plaats is voor fietsen, auto's, treinen en schepen die elk hun eigen vraag beantwoorden, zal in de cloud onderscheid gemaakt worden tussen verschillende workloads. De organisaties aan beide zijden van de markt die dit het eerst door hebben zullen als eerste echt gaan profiteren van de cloud.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.