Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het verschil maken

Computable Expert

Jaap Kalsbeek
Partner, TopSquare. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

In een eerdere posting over management development-programma's heb ik al eens aangegeven dat we in deze tijd vooral behoefte hebben aan een nieuwe generatie managers, een nieuw type leider. Deze nieuwe generatie zal ervoor moeten zorgen dat organisaties zodanig worden omgevormd dat men beter dan vandaag in staat is om in te spelen op de snel veranderende wereldeconomie. De vraag blijft echter: hoe doe je dat? En vooral: kun je dat wel als manager of leider?

Ik zie om mij heen dat veel organisaties met deze vraag worstelen. Steeds weer verzandt men uiteindelijk in discussies over de juiste verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Ben ik wel in staat (gesteld) om werkelijk verschil te maken? Houdt de organisatie mijn plannen niet tegen? Waar doe ik het allemaal voor?

Een belangrijke les die ik zelf heb getrokken is dat je jezelf vooral niet moet belemmeren in de vrijheid van denken en handelen. Wees juist nu creatief, denk out(side) of de box! Neem ook daadwerkelijk het heft in handen en maak het verschil! Te vaak verzanden we in 'wenselijk gedrag' in plaats van 'verantwoordelijk gedrag'. Door het aannemen van wenselijk gedrag speel je eigenlijk een rol, pas je je aan, aan de omgeving en de organisatie. Dat gedrag zal niet leiden tot het gewenste resultaat, toch? Het daadwerkelijk oppakken van je verantwoordelijkheid om verschil te maken, zit hem in nieuwe en andere dingen doen, de organisatie aanpassen aan jou in plaats van andersom! Als je wilt dat je omgeving verandert, dan begint dat altijd bij jezelf.

Als je jezelf al enige tijd afvraagt waarom het maar niet beter gaat met je organisatie, stel jezelf dan eerst de volgende vraag: wat doe ik om aan verbetering (en verandering) bij te dragen? Waarom doe ik niets? Pas ik mij aan of maak ik werkelijk verschil? Als je dan een reden voor jezelf ontdekt waarom je het niet doet zul je vanzelf merken dat je verzandt in excuses of vooringenomenheid. Reken daarmee af en wordt die nieuwe kiem in de organisatie die groeit naar een mooie volwassen plant!

Maak het verschil!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helemaal mee eens!

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.