Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Te veel eer

Dit artikel delen:

'Opslag via ip' was onduidelijk, en 'Web-uitvinder geridderd' bedeelt Tim Berners-Lee te veel eer toe, meent H. Rutgers.

'Opslag via ip: vergroot waarde infrastructuren' (Computable, 9 januari 2004) was onduidelijk omdat de schrijver niet definieert wat hij met ip-opslag bedoelt. De meeste mensen zal duidelijk zijn wat san en nas is: speciale 'dedicated' schijfopslag bij bedrijven. Maar wat is nou ip-opslag precies? Meer van hetzelfde? Volgens mij niet.
Met de toename van adsl en het feit dat in menig gezin zo langzamerhand ieder kind een eigen pc heeft begint een thuis-lan al heel gewoon te worden, evenals de behoefte aan een server of althans centrale oplag. De behoefte aan een harde schijf - die je op de hub of router kunt aansluiten - is dan ook duidelijk in opkomst. Met i-scsi lijkt dat mogelijk te worden. Je hebt hier dan immers geen pc voor nodig die altijd aan moet staan. Als bonus heb je geen last van Windows. Dit is een interessant beweging; 'spin offs' van het besturingssysteem! Volgens mij is er dan ook een revolutie in aantocht op dit gebied, wat je uit het artikel niet erg kunt opmaken.

Overschaduwd

'Web-uitvinder geridderd' (Computable, 9 januari 2004): leuk voor Tim Berners-Lee dat hij onderscheiden is, maar waar hebben we het over? Om te beginnen is Berners-Lee geen it'er maar een it-gebruiker, en wat hij heeft bedacht is door anderen uitgevonden. In de tijd dat Html populair werd bestonden er al veel documentopmaaksystemen. De scripts die we nu kennen als Javascript en dergelijke bestonden al in 1988 in het door Apple uitgebracht Hypercard /Hypertalk, dat in de kwaliteit en mogelijkheden van toen in menig opzicht beter was dan de Java-applet-omgeving in IE van vandaag (met als misser dat Hypercard geen url-mogelijkheden kende).
De url is overigens niet veel anders dan het isbn-boeknummer, dat ook al jaren oud is. Er zijn ook nog andere wereldwijde documentindexsystemen, gestandaardiseerd en al, waar Berners-Lee aan voorbij gegaan is. De url was toentertijd een oplossing voor het probleem dat Gopher kende. Gopher was net als het web, maar dan alleen lokaal. Verder moest de systeembeheerder er bij Gopher voor zorgen dat de server kopieën bevatte van benodigde documenten elders. Het web werd een concurrerend systeem, en tegenwoordig bestaat Gopher niet meer.
De vondst van Berners-Lee, en daarvoor alle lof, bestaat erin dat hij deze zaken heeft gecombineerd. Minstens zo veel eer komt echter aan anderen toe. Niet alleen zijn voorgangers maar vooral Marc Andreesen en zijn team hebben dat allemaal gerealiseerd. Aan de andere kant is het jammer dat de vele mogelijkheden van internet nu door het succes van het web worden overschaduwd. Velen denken helaas dat internet en het web hetzelfde zijn.< BR>
 
H. Rutgers

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.