Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dataopslag is een werkwoord

 

Computable Expert

Remko Westrik
Presales Consultant Storage, HPE. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur en Zorg.

Vroeger was opslag een noodzakelijk kwaad voor, letterlijk, stoffige kelders. Maar de ditigale wereld heeft ervoor gezorgd dat die gegevens digitaal zijn geworden en dat de kwantiteit van die gegevens geëxplodeerd is. Alle belangrijke bedrijfsprocessen draaien tegenwoordig rondom die digitale gegevens. Zo is e-mail de levensader voor bedrijven; niet alleen vanuit de communicatiefunctie, maar steeds nadrukkelijker ook voor het vastleggen van informatie en afspraken. Bovendien moeten de digitale gegevens vaak nog jaren worden bewaard. Of het nou verkoopcontracten betreft of, zoals de fiscus tegenwoordig ook wil, sms-verkeer.

De eenvoudigste manier om deze data-explosie het hoofd te bieden? Koop meer opslagcapaciteit. Goed voor de sector en goed voor de omzet, maar een gedachte die op termijn geen stand zal houden. De opslagomgeving wordt onbeheersbaar, onbetaalbaar, de bedrijfsinformatie verdwijnt in chaos en het bedrijf zal de concurrentiestrijd verliezen en uiteindelijk ten ondergaan. Servers stapelen werkt niet. De vraag is: wat moeten we dan wel doen?

Ten eerste moet opslag een werkwoord worden. Actief beheer met een doordacht plan over hoe ermee om te gaan. Een scheiding tussen belangrijke en minder belangrijke gegevens, splitsen van actieve en passieve data, het geven van een houdbaarheidsdatum aan data (en niet té bang zijn om ook gegevens weg te gooien...). Alleen met diversificatie kunnen de diverse typen gegevens worden bewaard op de bijbehorende systemen. Passieve data op goedkopere, energiezuinige (maar langzamere) tape. Actieve, cruciale data op disk.

Ten tweede moeten we kijken naar de belangrijkste recente ontwikkeling op opslaggebied: het slechten van de muur tussen storage en server. Organisaties willen steeds vaker een einde maken aan de silo's en willen naar een geïntegreerde omgeving. Zorg daarom als fabrikant, maar ook als reseller, dat je in staat bent vanuit dat perspectief naar opslag te kijken en diensten, kennis en producten aan kan bieden die daar bij aansluiten.

Opslag is allang geen onderwerp meer voor de stoffige kelder. Opslag is het geheugen van de dagelijkse bedrijfsprocessen en behoort zo te worden benaderd.

Remko Westrik Manager Storage bij HP Nederland

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2495490). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×