Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Barteljorisstraat

Redactioneel commentaar

 

Utrechtse onderzoekers hebben het Monopolyspel op de pijnbank gelegd. Ze komen tot verrassende conclusies. Koop vooral goedkope straten, zoals de Barteljorisstraat en zoveel mogelijk stations. De speler die deze tactiek volgt heeft de meeste winstkansen. Deze tactiek wijkt nogal af van de gebruikelijke, waarbij spelers vooral de dure Kalverstraat en de Leidsestraat kopen.

Bill Gates zal waarschijnlijk niet op de hoogte zijn van de resultaten van het Utrechtse onderzoek en de Barteljorisstraat zal hij zeker niet kennen. Maar zijn financiële injectie in aartsrivaal Apple heeft alles te maken met de spelregels van Monopoly, met name het voorkomen van monopolies. Nu de invloed van Microsoft blijft groeien, dreigt het bedrijf immers monopolist te worden in de markt van besturingssystemen. Met een investering van 150 miljoen dollar in Apple heeft Gates dit gevaar slim afgewend, want hij krijgt een niet-stemhebbend belang, zodat Apple een echte concurrent blijft. Bovendien voorkomt hij een langdurige uiterst kostbare anti-kartel zaak.
Het mes snijdt ook nog eens aan twee kanten. Nu Apple er weer goed voor staat, komt er ongetwijfeld een inhaalvraag naar software. Microsoft heeft nu al een jaaromzet in software voor de Mac van een miljard dollar.
De samenwerking tussen Apple en Microsoft is ook een forse tegenvaller voor Sun. Omdat de twee bedrijven de Internetmarkt domineren, zullen zij de Java-standaard gaan bepalen en vist Sun hier waarschijnlijk achter het net.
 
Wim Amerongen, redactie Computable

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/1337828). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×