Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Survival of the profittest

 

Computable Expert

Martijn Delahaye
Marketingmanager ERP, AFAS ERP Software. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, ERP en Maatschappij.

De uitspraak ‘survival of the fittest’ kan zich zeker meten met ‘I have a dream’, ‘Ich bin ein Berliner’, ‘that’s one small step for a man, one giant leap for mankind’ en meest recentelijk ‘Yes, we can!’. Survival of the fittest is oorspronkelijk bedacht door Herbert Spencer in zijn boek Social Statics uit 1851. Spencer stelde dat als overheden niet zouden ingrijpen de bekwaamste (lees: rijkste) mensen uiteindelijk zouden overblijven en er een superbeschaving zou ontstaan waaruit de zwakkere groepen geëlimineerd zouden zijn.

Toen ik de befaamde uitspraak laatst voorbij zag komen op Discovery Channel werd ik er als medewerker van een topfitte organisatie door gegrepen. Kwam het doordat ‘fittest' zo'n leuke woordspeling vormt met Profit of was het omdat de economische situatie een echte fit-test zal zijn voor vele organisaties?

'Survival of the fittest' wordt vaak verward met 'het recht van de sterkste'. Een organisatie hoeft echter niet de sterkste (lees: rijkste) te zijn om betere overlevingskansen te hebben dan anderen. De organisatie die het best is aangepast aan diens omgeving en daardoor de beste overlevingskansen heeft, is de 'fittest'.

Wat bepaalt of je als organisatie fit genoeg bent voor een onberekenbare omgeving? Moet je de grootste of de rijkste zijn om in deze tijd te overleven? Wat mij betreft zeker niet. Een organisatie kan fitter worden door het slim inzetten van geïntegreerde erp-software. Uitgangspunt van een ‘Fit met Profit' organisatie zijn drie A's: Ambities, Afspraken en Activiteiten. Deze zijn organisatorisch in balans en met behulp van erp-software op elkaar afgestemd.

Elke organisatie heeft Ambities: dit zijn de strategische- en afdelingsdoelstellingen, in Profit vastgelegd in directie- en afdelingcockpits. De organisatie stuurt op normen en indicatoren en met name op afwijkingen van de in Profit geborgde ambities. Vervolgens zijn er Afspraken over hoe de organisatie deze ambities gaat realiseren: organisatiestructuur, procedures en werkafspraken. In Profit zijn deze voor elke medewerker inzichtelijk en actueel door te werken met documentmanagement en workflowmanagement. Uniformiteit en standaardisatie zijn hierbij belangrijke voorwaarden. Als laatste zijn er de Activiteiten: wat gebeurt er werkelijk? Wat doen de medewerkers in de praktijk? De dagelijkse processen worden met behulp van workflows en signalen uitgevoerd, gecontroleerd en bijgestuurd. Het delen en verspreiden van actuele en up-to-date informatie is essentieel.

Ons bedrijf is topfit. Het optimaal inzetten van onze eigen erp-software in elke vezel van onze organisatie stelt ons in staat fit te zijn en te blijven. Is jouw organisatie fit voor Profit?

Martijn Delahaye
Product Marketingmanager ERP

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2885254). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

Tsja, Kennedy zei toch echt: Ik ben een worstje. Anders had ie wel gezegd einER Berliner te zijn (geweest). We zullen deze column dan ook maar in zo'n alternatief licht lezen...

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×