Managed hosting door True

Discussie

Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘20th Anniversary Mac (TAM) was de toekomst’

 

Apple is vaak zijn tijd ver vooruit, zoals in 1997 met de 20th Anniversay Mac. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Apple is soms verguisd, soms verafgood. De maker van iPhones en vormgever van hedendaagse smartphones staat te boek als innovator, hoewel die reputatie ook onderhevig is aan kritiek. De speciale Mac-computer die Apple in 1997 uitgebracht ter gelegenheid van zijn twintigjarige bestaan is een bewijs dat het bedrijf ver vooruitkomt. Soms wat te ver.

De zogeheten Twentieth Anniversary Macintosh (TAM) was een volledig geïntegreerde computer die een fraai design combineerde met een plat scherm. Dat laatste was toen bijzonder, maar de integratie en daardoor non-upgradebaarheid was ook bijzonder. Nog bijzonderder waren het forse prijskaartje en de beperkte oplage. Eigenlijk was de TAM de voorvader van de iMac en de all-in-one pc’s die Apple’s succes hebben gevolgd. Alleen was de TAM te vroeg en te duur. Toch was het de toekomst. Wat vind jij?

Apple’s topdesigner Jon Ive geeft een uitleg over de TAM.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5730332). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

De TAM was zeker een technische hoogstandje in een revolutionair design van de toen nog jeugdige Jon Ive. De TAM heeft de weg gebaand naar de IMac.
Jammer dat er geen 40th anniversary producten zijn gelanceerd.

@Willem
Voor 40th anniversary Apple producten moet je nog een jaar wachten, als de 20th anniversary uit 1997 was...

Overigens was de originele Macintosh uit 1984 ook al een mooi geïntegreerde computer, net zoals de eerste iMac uit 1999 en alle daarop volgende iMac's. Tussendoor (toen Jobs even weg was naar NeXT) zijn er wat Mac pizzadozen met losse schermen uitgeleverd, maar daarna was er weer aandacht voor het ontwerp.

Het is nu 2016, 32 jaar na de eerste Mac, en 32 is binair gezien een mooi rond getal, dus waarom niet een 32 year anniversary Mac later dit jaar?

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×