Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Weg met overbodige voorraden

Computable Expert

Gerlof Hoekstra
Sr Test Consultant, Atos. Expert van Computable voor het topic Development.

Lean is een ontwikkeling die stamt uit de industriële wereld, maar die ook heel goed op software development kan worden toegepast. Lean richt zich vooral op snelheid, klantfocus en het elimineren van allerlei vormen van verspilling. Eén van de zeven vormen van verspilling die Lean onderscheidt is voorraadvorming. Het hebben van onnodig grote voorraden leidt tot hogere kosten en overbodig werk. Ook bij het ontwikkelen en testen van software is er sprake van onnodige voorraadvorming.

Neem het ontwerpproces. Een nog veel voorkomende werkwijze is dat gedurende een bepaalde tijd het ontwerpteam diverse documenten produceert. Na grondige review (waarbij uiteraard ontwikkelaars en testers betrokken zijn) wordt een stapel (is voorraad) vrijgegeven voor bouwers en testers die er vervolgens mee aan de slag gaan. De ontwerpers gaan verder met de volgende stapel of een volgend project.

Er zijn programmeurs die honderden regels sourcecode schrijven zonder die tussendoor ook maar één keer uit te voeren. Fouten vinden en herstellen in zo'n grote voorraad sourcecode is erg lastig. Een voorraadje van maximaal enkele tientallen regels blijkt veel handelbaarder.

We spreken in de testwereld vaak van de testspecificatiefase. Vaak is dit een periode van dagen/weken waarin testers testgevallen bedenken en deze opschrijven in een bepaald standaardformaat, zodat ze tegen de tijd dat de testgevallen worden uitgevoerd ook nog te begrijpen zijn.

Ik zie volwassen testafdelingen die een groot deel van hun tijd besteden aan het maken en up to date houden van omvangrijke, gedetailleerde testsets. Heel gestructureerd, maar is zo'n voorraad van testgevallen altijd wel wenselijk?

In de testuitvoeringsfase worden uiteraard fouten gevonden. Deze worden opgeslagen in een bevindingendatabase en afgedrukt op lijsten. Daarna worden er overleggen gehouden, waar de lijst met bevindingen wordt doorgenomen, toegewezen en bewaakt. Als een bevinding na een tijdje is opgelost, moet er gehertest worden. Als het goed is weet de hertester nog wat er precies aan de hand was... Vaak zijn programmeurs in die fase al weer bezig met het toevoegen van nieuwe functionaliteit, terwijl er nog een flinke voorraad openstaande bevindingen is.

Risico's voorkomen

Te grote voorraden, of het nu ontwerpen, sourcecode, testgevallen of bevindingen zijn, brengen risico's met zich mee. Zo ontstaat onnodig tijdverlies doordat men steeds opnieuw moet uitzoeken ‘hoe het ook al weer zat', maar ook structurele fouten of gewijzigd inzicht kunnen leiden tot veel verlies; de hele voorraad moet worden aangepast (fout geproduceerd) of is zelfs overbodig geworden (zinloos geproduceerd)

Deze risico's kunnen we gemakkelijk inperken (en daarmee veel kosten beparen) door op andere wijze met elkaar samen te werken. Ontwerpers, houd een ontwerp niet te lang bij je. Deel het vroegtijdig met ontwikkelaars en testers, ook als je het idee hebt dat het nog niet helemaal 'af' is. Ontwikkelaars, werk in kleine stapjes. Run je code vaker dan je lief is. Continuous integration/continuous testing is hiervoor een heel goed principe. Geef prioriteit aan het oplossen van fouten in plaats van het inbouwen van nieuwe functionaliteit. Testers, ga niet in een aparte zaal zitten maar zoek ontwerpers en ontwikkelaars op. Focus je minder op administratie van testgevallen en bevindingen, maar voorzie alle project stakeholders snel en continu van nuttige informatie over de kwaliteit van het product dat gemaakt wordt. Kies bewust vaker voor minder formele testtechnieken; niet alle testgevallen hoeven voor het nageslacht bewaard te blijven.

Is dit niet gewoon Agile? De wijze van werken bij Agile-ontwikkelmethoden leidt inderdaad in veel gevallen tot minder grote voorraden. Toch is dit artikel niet direct een pleidooi om vanaf nu alles Agile te doen. Ook als je werkt volgens een traditionele ontwikkelmethode kun je door ‘Lean' om te gaan met voorraden al flinke besparingen bereiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik onderschrijf de constateringen van Gerlof volledig! Voorraadvorming in het software-ontwikkelproces is een grote boosdoener. Maar bij de conclusie kom ik dan toch met een probleem. Juist in de traditionele ontwikkelmethoden zijn deze voorraden tussen proces stappen nodig als olie in de machine. Er is mijns inziens juist een fundamentele omslag nodig om echt flinke besparingen te bereiken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.