Managed hosting door True
Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Colocatie is meer dan een toverwoord

Aanbieders staan volop in de schijnwerpers

Dit artikel delen:

Data center colocatie-aanbieders waren enkele jaren geleden nog een mysterie voor het grote publiek. Nu zoveel bedrijven en consumenten hun software via internetdiensten laten draaien, komen deze colocatie-aanbieders echter volop in de schijnwerpers te staan. Ze leveren 24/7 beschikbaarheid in een wereld die in steeds grotere mate rond internet draait, en ongeëvenaarde flexibiliteit leveren aan organisaties die zich willen aanpassen in een snel veranderende wereld.

Waar we ook gaan of staan, we worden tegenwoordig overal geconfronteerd met online diensten zoals Google, Bing, Salesforce, Amazon, Gmail, LinkedIn, Yahoo Mail, Facebook, Flickr, en vele meer. Al deze diensten vereisen een robuuste infrastructuur en connectiviteit om 24/7 beschikbaarheid te garanderen.

Bovendien kunnen we niet om energie-efficiëntie en de rol van informatie technologie en data centers heen als onderdeel van de opkomende ontwikkelingen. Daarnaast zijn er nog de overal opduikende mega-data centers van bedrijven als Microsoft en Google. Deze herinneren ons eraan dat de wereld niet langer afhankelijk wil zijn van in-house functies bij het leveren van applicaties en andere diensten. Tenslotte speelt de macro-economie een belangrijke rol, met z'n dwingende keus tussen kostenverlaging en gedragsverandering - of tenonder gaan. De huidige crisis dwingt ondernemingen overal ter wereld om op zoek te gaan naar radicale veranderingen in hun bedrijfsvoering, en dat wakkert groei aan in de colocatiewereld.

Groeimarkt

Hoe groot is de vraag naar colocatie? Een recent rapport van onderzoeksbureau IDC stelt dat de netwerkonafhankelijke colocatiesector in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Nederland in 2008 samen 725 miljoen euro waard was, en dat het samengestelde jaarlijkse groeipercentage van 23 procent zal leiden tot een waarde van twee miljard euro in 2013. Ondanks die snelle groei staat de markt nog in de kinderschoenen. Op dit moment heeft circa 95 procent van de bedrijven in deze landen een eigen data center in gebruik, waarvan ongeveer 20 procent gebruik maakt van het data center van een outsourcer en slechts 11 procent van een colocatiefaciliteit. Interessant is dat Groot-Brittannië, wellicht door geldtekort vanwege de astronomisch hoge onroerendgoedprijzen en de op Londen georiënteerde economie , met een aandeel van 20 procent voorop loopt wat betreft de acceptatie van colocatie.

Analisten van IDC verwachten in de gehele sector groei. Dat is niet verrassend, aangezien de meeste ict-leidinggevenden zijn verzocht om de kosten te verlagen. Bovendien overwegen velen strategische verschuivingen in hun platformen, van de ‘achter de firewall, client/server status quo' richting cloud computing, met z'n belofte van lagere kosten, mogelijkheden om te focussen op innovatie en grotere flexibiliteit.

Aanleidingen voor verandering kunnen onder andere bedrijfsgroei, het snijden in uitgaven, centralisatie, globalisering, disaster recovery en/of andere bedrijfsoverwegingen zijn. De vraag naar ict is nog nooit zo alomtegenwoordig geweest. Infrastructuur en connectiviteit moeten robuust genoeg zijn om bedrijven te garanderen dat diensten in hoge mate beschikbaar zijn en uitstekende prestaties bieden. Colocatiefaciliteiten beloven een nieuwe stap voorwaarts in de aanpak van deze drijvende factoren.

Flexibele infrastructuur

Er is een flexibele infrastructuur nodig om tegemoet te komen aan huidige en toekomstige behoeften, nu de vraag naar verwerkingscapaciteit, opslag en connectiviteit zich zo razendsnel blijft ontwikkelen. Hierbij moet worden voldaan aan de eisen met betrekking tot energie, koeling en andere zaken rond het beheer van data centers, terwijl tegelijkertijd probleemloos toegang tot de netwerkbackbone geleverd moet worden tegen flexibele tarieven en de mogelijkheid voor klanten om de kraan naar behoeven te kunnen open- en dichtdraaien.

Wat is hiervoor nodig? Energie, koeling, meer ruimte en een nutsbedrijfachtige dienst waarbij men betaalt naar behoefte, maar met de mogelijkheid om, indien nodig, snel extra's toe te voegen. Niet alle organisaties beschikken over de benodigde vaardigheden om dit te bereiken, en slechts weinig leveranciers hebben hun expertise bewezen in het consistent leveren van een infrastructuur met hoge beschikbaarheid.

Nu we langzaam opkrabbelen uit het economische dal, zullen zij die snel kunnen reageren en handelen de markten leiden waarin zij opereren. Koppel dit aan de nieuw ontdekte aandacht voor het minimaliseren van kapitaalinvesteringen, en organisaties ontdekken dwingende redenen voor het outsourcen van infrastructuur services.

Michel van den Assem, managing director Interxion Nederland

Wat is colocatie?

Colocatie is de ontwikkeling dat organisaties hun eigen servers niet langer in een eigen computerruimte binnen de kantooromgeving hebben staan, maar verplaatsen naar een professioneel data center. De bedrijven 'huren' vierkante meters data center ruimte, die voorzien is van alle voorzieningen om er voor te zorgen dat de servers 24/7 kunnen doordraaien. De servers zijn dus in eigendom van de gebruiker; de data center ruimte wordt gehuurd. Ze 'co-loceren' hun servers in het data center.

Deze data centra zijn van grote omvang (vele duizenden meters) en volledig 'redundant' uitgevoerd. Dit betekent dat voor alle kritische componenten (in de stroomvoorziening, de koeling, de branddetectie en -blussing, et cetera) reservecapaciteit is ingebouwd, die er voor zorgen dat 24/7 beschikbaarheid is gegarandeerd, ook wel 'uptime' genoemd. Bovendien zijn zogenaamde 'carrier neutrale' data centra aangesloten op vele datanetwerken, zodat ook op dat gebied de gebruiker keuze heeft en redundantie kan inbouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.