Managed hosting door True

UMC Utrecht en Amphia verbeteren data-uitwisseling

Vijf ziekenhuizen en IKNL ontwikkelen informatiestandaard

 

Arts

UMC Utrecht en het Amphia Ziekenhuis hebben een landelijke informatiestandaard voor borstkanker in hun elektronische patiëntendossiers (epd’s) geïmplementeerd. De standaard is in samenwerking met drie andere ziekenhuizen en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) ontwikkeld. De norm moet een kwaliteitsslag maken op het gebied van de verslaglegging en elektronische uitwisseling van patiëntgegevens.

Vijf ziekenhuizen (Amphia, het UMC Utrecht, het Radboud UMC, het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het AMC) houden een pilot voor een landelijke informatiestandaard voor de verslaggeving van multidisciplinaire overleggen (mdo’s) in het epd. Als onderdeel van deze pilot hielp het IKNL bij de totstandkoming van de informatiestandaard voor borstkanker.

Het UMC Utrecht en Amphia Ziekenhuis hebben als eerste deze informatiestandaard in hun elektronische patiëntendossier geïmplementeerd. Het UMC Utrecht beschikt over een epd van Chipsoft, Amphia gebruikt die van Epic. De andere drie ziekenhuizen volgen later.

Informatiestandaard voor borstkanker

De nieuwe informatiestandaard voor borstkanker is bedoeld voor ziekenhuizen die hun patiëntenzorg afstemmen in multidisciplinaire overleggen (mdo’s). Het moet bijdragen aan een eenduidige wijze van vastleggen van patiëntgegevens en de elektronisch uitwisseling van gegevens bevorderen.

Bovendien biedt de norm de mogelijkheid om beslissingsondersteuningssystemen te koppelen, waardoor richtlijnaanbevelingen, uitkomsten van predictiemodellen en trial-alerts automatisch voor het mdo beschikbaar zijn. Tot slot worden gegevens voor meerdere doeleinden bruikbaar, zoals de gegevensregistratie in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR), wetenschappelijk onderzoek of een informatieoverdracht naar de huisarts.

De informatiestandaard is ontwikkeld op basis van de richtlijn en is uitgebreid op advies van artsen. Het is goedgekeurd door het Nabon (Nationaal Borstkanker Overleg Nederland). 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6007792). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×