Managed hosting door True

UMC Utrecht digitaliseert ziekteleer

 

De afdeling Pathologie (ziekteleer) van het UMC Utrecht gaat de diagnostiek volledig digitaliseren. Het UMC Utrecht claimt daarmee het eerste academische ziekenhuis ter wereld te zijn dat het onderzoek naar het ontstaan en het verloop van ziekten volledig digitaliseert. Die stap moet diagnoses versnellen en de uitslagen betrouwbaarder maken. Het academisch ziekenhuis maakt gebruik van een systeem dat is ontwikkeld met de Zweedse leverancier Sectra.

De afdeling Pathologie onderzoekt onder meer afwijkingen in cellen en weefsels om vast te stellen welke ziekte een patiënt heeft en hoe ernstig die is. Dat gebeurt normaal gesproken met behulp van een microscoop. Voorafgaand aan dat onderzoek worden preparaten gemaakt van cellen en weefsels. In het UMC Utrecht worden die preparaten binnenkort volledig gedigitaliseerd. Ze worden ingescand en op een computerscherm beoordeeld in plaats van onder de microscoop.

Professor Paul van Diest, hoofd van de afdeling Pathologie: 'We kunnen ons werk efficiënter doen. De preparaten van een geval hoeven niet meer één voor één bij elkaar te worden gezocht of uit het archief worden gehaald voor een multidisciplinaire bespreking. Ook kunnen we gemakkelijk en snel collega’s raadplegen en materiaal uit andere ziekenhuizen beoordelen.'

Samenwerking Radiologie

Volgens het UMC verloopt het werk niet alleen sneller, maar verbetert ook de interpretatie van de beelden. 'Metingen via de microscoop zijn minder nauwkeurig dan met een computerprogramma op digitale beelden. Bovendien kan de afdeling Pathologie door de nieuwe techniek nauwer met de afdeling Radiologie samenwerken. Die afdeling maakt al digitale beelden, en via hetzelfde systeem kunnen beide afdelingen de pathologische en radiologische beelden nu samen tonen en de informatie bij elkaar brengen.'

Volgens de artsen is het daardoor gemakkelijker om de link te leggen tussen de beeldvorming (ct, röntgen, mri enzovoort ) en de weefseldiagnose. Volgens de medici zal dat de kwaliteit van diagnostiek en behandeling en daarmee patiëntveiligheid verbeteren.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5422908). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×