Managed hosting door True

CWI en Prorail voorspellen spoorincidenten met data

 

Trein

Het Centrum voor Wiskunde & Informatica (CWI) en Prorail gaan gedurende vier jaar samenwerken op het gebied van incidentafhandeling op het Nederlandse spoor. Het onderzoek richt zich op het voorkomen en afhandelen van een breed scala van incidenten op het spoor, zoals spoorlopers, verstoringen in de infrastructuur en aanrijdingen.

De afdeling Incidentenbestrijding van Prorail richt zich op het voorkomen van verstoringen en het snel weer beschikbaar maken van het spoor als deze zich toch voordoen. ProRail wil voorkomen dat treinen als gevolg van deze verstoringen onnodig lang stil staan, met vertragingen of uitval van treinen als gevolg. Het doel van het nieuwe onderzoeksproject is het verbeteren van de dienstverlening door gebruik te maken van de kennis op het gebied van wiskundige modellering, optimalisatie- en analysetechnieken van de onderzoeksgroepen Networks & Optimization en Stochastics van het CWI.

Incidenten voorspellen

Onderzoekers van het CWI zullen op basis van data van Prorail voorspellingen doen over het tijdstip en locatie van mogelijke toekomstige incidenten, zodat Prorail daarop in kan spelen en de incidenten kan proberen te voorkomen. Daarnaast analyseren de CWI-onderzoekers welke aanpassingen op het gebied van personeel en middelen in de Prorail Incidentenbestrijding organisatie zullen leiden tot een prestatieverbetering bij het voorkomen en afhandelen van incidenten op het spoor. Er wordt gebruik gemaakt van data op het gebied van incident-historie, evenals geografische en demografische data.

De Stochastics-groep van CWI heeft ruime ervaring op het gebied van het voorspellen van incidenten. Zij hebben bijvoorbeeld algoritmes ontwikkeld die de dekking van beschikbare ambulances binnen een regio optimaliseert. Uit dit onderzoek is spin-off Stokhos voortgekomen: Stokhos levert software oplossingen voor het proactief herplaatsen van noodhulpdiensten op basis van toekomstverwachtingen.

Projectleider Rob van der Mei is zeer verheugd over het nieuwe project: ‘Het Prorail-project bouwt weer verder op het werk dat we in eerdere projecten hebben gedaan, zoals het voorspellen van incidenten voor ambulanceritten en high-impact crimes, zoals woninginbraken, straatroof en roofovervallen in samenwerking met de politie Amsterdam/Amstelland. Op die manier kunnen we onze kennis en ervaring goed gebruiken om Prorail en dus uiteindelijk de treinreizigers een stap verder te helpen.’

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6251107). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×