Managed hosting door True

'Bad Rabbit-ransomware lijkt op Petya'

Benelux blijft buiten beschouwing

 

Aanval

De ransomware-aanval Bad Rabbit die op 24 oktober plaatsvond lijkt sterk op de Petya-aanvallen van eind juni. Dat concluderen diverse securitybedrijven zoals Eset, Kaspersky en Palo Alto Networks. De aanval maakte voornamelijk slachtoffers in Oost-Europa en Turkije. De Benelux is buiten schot gebleven.

Bad Rabbit doet zich voor als Adobe Flash-update. Tijdens het installeren van deze nep-update, die beschikbaar was op gehackte nieuws- en mediawebsites, wordt het systeem geïnfecteerd. De aanval lijkt enkel gericht op Windows-computers. Uiteindelijk wordt net als Petya, de gehele schijf versleuteld. De ransomware richt zich voornamelijk op bedrijven.

Kaspersky-onderzoekers constateren dat de aanval veel overeenkomsten heeft met de Petya-aanvallen van eind juni. Zo komt het algoritmes overeen, vinden de aanvallen in dezelfde domeinen plaats en is de broncode afhankelijk van de Petya-ontwikkelaars.

Oost-Europa

De aanval vond plaats op 24 oktober, waarna geen nieuwe aanvallen meer zijn geconstateerd. Dit leidde tot ruim tweehonderd slachtoffers in Rusland, Oekraïne, Turkije en Duitsland. Opvallend is dat alle bedrijven gelijktijdig werden getroffen. Zodra securitybedrijven onderzoek naar de cyberaanval startte, werd de broncode van de gehackte websites verwijderd. De ransomware verspreidt zich dan ook niet zo snel als Petya/NotPetya.

Aangezien de malware zich via updates verspreidt, adviseert Palo Alto om enkel updates via de Adobe-website te downloaden. Ook zegt het securitybedrijf dat het betalen van de geldsom niet de oplossing is. Het heeft geen succesverhalen geconstateerd waarbij de bestanden weer ontgrendeld werden.

Technisch rapport

Een technisch rapport van Bad Rabbit is te vinden op We Live Serucity, de security-community van Eset, en Securelist van Kaspersky Lab.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6232622). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×