Managed hosting door True

Nederland ICT tegen computercriminaliteitswet

 

Cybercrime worldwide

Nederland ICT, de branchevereniging van ict-bedrijven in Nederland, vreest voor de hackende politie. De vereniging noemt het volharden van de overheid in haar voornemen de politie de bevoegdheid te geven om over de grens te hacken ‘verbazingwekkend’. Dit schrijft Nederland ICT als reactie op het voorstel voor Wet computercriminaliteit III, dat recent naar de Tweede kamer is gestuurd.

‘Nederland is een belangrijk knooppunt voor internetverkeer, een aantrekkelijke vestigingsplaats voor ict-bedrijven en heeft de potentie om proeftuin voor nieuwe ict-toepassingen te worden. Vertrouwen in ict is essentieel om deze positie te behouden.’ Aspecten uit de Wet Computercriminaliteit III zijn tegenstrijdig met dit vertrouwen. Een goede samenwerking tussen politie en ict-bedrijven is belangrijk voor de Nederlandse digitale economische veiligheid.

Nederland profileert zich sterk als voortrekker van internationale samenwerking op het gebied van cybercriminaliteit. Hierom noemt Nederland ICT de Wet Computercriminaliteit III ‘verbazingwekkend’. Nederland gebruikt informatie over kwetsbaarheden zelf om te hacken, in plaats van deze informatie te stimuleren. In plaats van de internationale samenwerking te bevorderen, geeft Nederland de politie de bevoegdheid om ook in het buitenland te hacken. Deze houding staat dus haaks op de rol die Nederland voor zichzelf ziet als aanjager van cyberdiplomatie. 

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5670499). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×