Managed hosting door True

Dell overweegt virtualisatie in x86-hardware

 

hypervisor virtualisatie

Een hypervisor draait direct op de computerhardware, met een of meer besturingssystemen er bovenop.

Dell overweegt virtualisatie op een lager niveau te bieden door een hypervisor in Flash-geheugen op pc-moederborden mee te leveren. Die hypervisor draait dan, zónder onderliggend besturingssysteem, een of meer andere besturingssystemen als gast.

Pc-producent Dell heeft plannen om virtualisatie in te bedden in sommige van zijn pc's en pc-servers. Daarbij draait dan zelfstandige virtualisatiesoftware, een zogeheten hypervisor, in Flash-geheugen op het moederbord.

Chip- en moederbordfabrikanten bieden dergelijke modellen al, onder meer om in te spelen op de snellere boot-mogelijkheid van Windows Vista. Dat nieuwe desktopbesturingssysteem gebruikt daarvoor Flash-geheugen zoals een usb-sleutel óf dus in de pc ingebouwd geheugen.

Servers en desktops

Dell zou dit willen leveren voor zowel servers als desktops. Laatstgenoemde categorie computers is met virtualisatie beter te beveiliging en te beheren. Processorproducent Intel, die net als concurrent AMD, ondersteuning voor virtualisatie heeft ingebouwd in zijn x86-chips, promoot al enige tijd zijn vPro-technologie juist voor beheer.

Daarnaast is dit een mogelijkheid om op bedrijfslaptops Linux te draaien naast Windows. Dell-cto Kevin Kettler vertelde op LinuxWorld over de desktopstrategie van de pc-leverancier. Daarbij gaf hij ook een demonstratie van Novells Suse Linux Enterprise Desktop draaiend naast Windows Vista en XP op een Dell XPS-notebook. De topman sprak van een open source-hypervisor.

VMware

Het is officieel nog niet bekend welke hypervisor, dus van welke softwareleverancier, Dell op het oog heeft. Dit kan zowel die van marktleider VMware als van open source-speler XenSource zijn. Daarnaast zijn er ook nog andere, minder bekende of technisch ontwikkelde virtualisatiepakketten.

Microsoft is ook een speler in de virtualisatiemarkt, maar heeft vooralsnog geen hypervisor, die dus zonder onderliggend besturingssysteem draait. Het werkt daaraan en dat product (codenaam Viridian) moet later dit jaar uitkomen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2083355). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Ben benieuwd wat Dell op de markt gaat brengen. Zeker iets om naar uit te kijken.

Microsoft Viridian gaat trouwens pas volgend jaar uitkomen (half jaar na introductie Windows Server 2008).

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×