Managed hosting door True

Computer leert voelen

 

Europese onderzoekers hebben een nog primitief apparaat ontwikkeld waarmee computergebruikers virtuele oppervlaktes kunnen aanraken. Hun tastzin wordt geprikkeld door een verzameling kleine pinnetjes in een reusachtige handschoen, die ook de sensatie van elasticiteit of juist stugheid kan geven. Het scherm toont ondertussen gedetailleerd beeld van dat wat je aanraakt. Tijdens het onderzoek diende een lapje stof als testobject.

Een onderzoeksconsortium uit Zwitserland, Italië, Duitsland, Engeland en Finland heeft samen een apparaat ontwikkeld waarmee computergebruikers via hun tastzin digitale objecten kunnen voelen. Onderstaande video van het Zwitserse onderzoeksteam toont de nog primitieve handschoen, waarbinnen pinnetjes tegen twee vingers aandrukken en zo de sensatie van hard- of zachtheid geven. Daarnaast geeft de handschoen een gevoel van stugheid of juist van elasticiteit. Het scherm toont ondertussen in detail de bewegingen van de stof terwijl die wordt bevoeld.

Katoen, wol en zijde

De Europese onderzoeksleidster, professor Magnenat-Thalman heeft nog niet al haar ambities kunnen verwezenlijken: "Onze oorspronkelijke visie was om gebruikers onderscheid te laten maken tussen bijvoorbeeld katoen, wol en zijde. Maar zo gevoelig is het systeem nu nog niet."

Virtuele werelden

Het onderzoeksteam hoopt op een vervolgsubsidie om het voelapparaat verder te verfijnen, met als uiteindelijke doel de ontwikkeling van een verkoopbaar product. Onderzoeksleider Magnenat-Thalman verwacht niet alleen belangstelling vanuit de textielindustrie en van online winkels, maar denkt dat de techniek ook virtuele werelden realistischer kan maken.

HAPTEX
Het project voor de ontwikkeling van een voelapparaat heet HAPTEX. Dat staat voor HAPtic sensing of virtual TEXtiles.

Via tastzin digitale objecten voelen

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2327564). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×