Managed hosting door True

Batenburg wint prijs voor algoritmes tomografie

 

Award

Professor dr. Joost Batenburg (1980) ontvangt de Nederlandse Prijs voor ICT-Onderzoek 2018. De groepsleider Computational Imaging aan het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en hoogleraar aan de Universiteit Leiden wint die prijs voor zijn onderzoek naar nieuwe algoritmes voor tomografie. Het gaat om rekenmodellen voor de analyse van tweedimensionale doorsneefoto's van driedimensionale objecten.

Joost Batenburg. Fotocredit: Inge Hoogland.

Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Dat bedrag mag hij vrij inzetten voor de uitbreiding van het onderzoek. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) licht toe: 'Batenburg werkt op het gebied van tomografische beeldverwerking en reconstructie. Zijn wetenschappelijke onderzoek wordt internationaal als baanbrekend gezien, en heeft onder andere geleid tot een belangrijke Nature-publicatie over atomaire 3D-tomografie en tot het door hem ontworpen Discrete algebraïsch reconstructie techniek (Dart) algoritme.'

Batenburg publiceert met NWO een poster met een uitleg van het bekroonde werk en het belang ervan. Deze wordt verspreid op scholen en andere kennisinstellingen. Op ICT.OPEN 2018, dat plaats zal vinden op 19 en 20 maart 2018 in Amersfoort, zal Batenburg zijn prijs tijdens een feestelijke uitreiking in ontvangst nemen.

De jury, bestaande uit prof. dr. P.M.G. Apers (Universiteit Twente), Emeritus prof. dr. K.M. van Hee (Technische Universiteit Eindhoven / Deloitte & Touche) en prof. dr. S. Klous (Universiteit van Amsterdam / KPMG) roemt Batenburg om zijn: 'indrukwekkende wetenschappelijke prestaties en zijn inspanning om de resultaten van zijn onderzoek toegankelijk te maken voor een breed publiek. Er waren zes onderzoekers genomineerd.

Tomografie

De Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek wordt jaarlijks uitgereikt aan een wetenschappelijk onderzoeker, niet ouder dan veertig jaar, die vernieuwend onderzoek heeft verricht of verantwoordelijk is voor een wetenschappelijke doorbraak in de ict. De prijs wordt beschikbaar gesteld door het ICT-onderzoek platform Nederland (IPN). Dat gebeurt in samenwerking met NWO via de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen.

Tomografie is het maken van een tweedimensionale afbeelding die een doorsnede weergeeft van een driedimensionaal object. Dat object kan een menselijk lichaam, een dier, een plant of een dood voorwerp zijn. De toepassing wordt onder meer gebruikt bij een ct-scan (computer tomografie). Die laat doorsneden van het lichaam zien, gemaakt met behulp van röntgenstraling. Op die manier kunnen met de CT- scan verschillende onderdelen van het lichaam in allerlei richtingen worden afgebeeld.

Eerdere winnaars

Eerdere winnaars van de Nederlandse Prijs voor ICT Onderzoek zijn:

  • Prof. dr. Bettina Speckmann – Technische Universiteit Eindhoven(2011)

  • Dr. Cees Snoek – Universiteit van Amsterdam (2012)

  • Prof. dr. Marieke Huisman – Universiteit van Twente (2013)

  • Dr. Birna van Riemsdijk – Technische Universiteit Delft (2015)

  • Prof. dr. Alexandru Iosup – Technische Universiteit Delft / Vrije Universiteit Amsterdam (2016)

  • Dr. Peter Schwabe – Universiteit Nijmegen (2017)

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6260108). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×