Managed hosting door True

Volkswagen rolt startup-programma in Dresden uit

 

VW-productieomgeving De Glazen Fabriek in Dresden

Volkswagen is in hun hypermoderne productieomgeving de Glazen Fabriek in Dresden gestart met een nieuw startup-incubatorprogramma. Zes startups, gespecialiseerd in big data, heeft tweehonderd dagen de tijd om hun ideeën te ontwikkelen tot mobiliteitsproducten of -diensten die klaar zijn voor de markt. Financiële steun krijgen de teams van Volkswagen en Dresden, de gemeente die de internet-of-things (IoT)-stad van Duitsland wil worden.

Het zestal krijgt hulp van mobiliteitsexperts van Volkswagen, de innovatiedenktank Ideation:Hub van Volkswagen Group IT en Spinlab, het incubatorprogramma van de HHL Leipzig Graduate School of Management.

De zes startups in de Glazen Fabriek richten zich op bigdata-toepassingen. Ze onderzoeken informatie over verkeersstromen in stedelijke omgevingen en werken onder meer aan de uitbreiding van laadnetwerken, aan nieuwe autodeelmodellen en aan milieuvriendelijke alternatieven voor het bevoorradingsverkeer in binnensteden. De concrete plannen van de zes startups zijn als volgt:

- CarlundCarla (Dresden): werkt aan een nieuw autodeelmodel met geïntegreerd vlootbeheer voor bedrijven.

- Geospin (Freiburg): combineert informatie over klantgedrag met geografische data om te komen tot  optimale locaties voor onder meer laadstations.

- Smart City System (Neurenberg): ontwikkelt een systeem dat ziet of parkeerplaatsen beschikbaar zijn en dat bestuurders daar vervolgens naartoe kan navigeren.

- LoyalGo (Dortmund): biedt een digitaal bonussysteem waarmee dealers op het laadnetwerk hun klanten aanbiedingen kunnen doen.

- Ekoio (Leipzig): heeft een intelligente rij-assistent bedacht die automobilisten op een leuke manier probeert te bewegen om in de auto van hun telefoon af te blijven.

- Tretbox (Berlijn): levert een elektrische driewieler met een verwisselbare laadruimte als milieuvriendelijk alternatief voor bevoorradingstrucks in binnensteden.

Alle teams worden de komende zes maanden op twee verdiepingen van de Glazen Fabriek, een hypermoderne fabriek van Volkswagen, gehuisvest en presenteren over drie maanden hun eerste resultaten. Als deze overtuigend zijn, mogen de startups hun ideeën verder uitwerken.

Dresden

De gemeente Dresden zet vol in op de ontwikkeling van de stad als IoT-hub. Afgelopen november maakte een aantal technologiebedrijven en -instituten bekend de komende jaren in totaal 4,5 miljard euro te investeren in de ontwikkeling van hardware en software voor IoT-oplossingen. Te denken valt aan nieuwe generaties chips en sensoren, 5G mobiele communicatiemodules en softwaretools. Het gaat onder andere om Globalfoundries, Infineon, Bosch, Fraunhofer-Gesellschaft en Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR).

De ambities van Dresden passen in het bredere plan van de deelstaat Saxen om zich te ontwikkelen als tech-hub. Ook een stad als Leipzig presenteert zich als een plek waar veel technologische vernieuwing plaatsvindt. De deelstaat wil de komende jaren miljoenen investeren in de systematische groei van het 'Silicon Saxony'-ecosysteem.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6269000). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×