Managed hosting door True

EZ organiseert WiMAX-veiling in april

 

Het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken (EZ) verwacht de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband in april 2010 te organiseren. Lange tijd werd aangenomen dat de procedure in het eerste kwartaal van dit jaar zou plaatsvinden. De laatste maanden stuurde het agentschap echter al aan op april. Er is echter nog geen definitieve veilingdatum vastgesteld, legt een woordvoerder uit.

Met de veiling verdeelt de overheid frequentieruimte waarop telecombedrijven nieuwe of bestaande mobiele telefoniediensten kunnen aanbieden. Zo kunnen ze er de snelle mobiele internettechnologie Long-term evolution (lte) op gebruiken. Lte is de opvolger van umts en hspa. Ook andere technieken, zoals WiMAX of hspa, staat het ministerie toe.

De woordvoerder doet geen uitspraken over het aantal deelnemers dat zich inmiddels heeft gemeld. De inschrijvingstermijn is wel al verstreken. Naast de grote telecomaanbieders Vodafone, KPN en T-Mobile doen waarschijnlijk ook de kabelaars Ziggo en UPC mee, net als de Amsterdamse WiMAX-aanbieder Worldmax. In het verleden hebben ook enkele buitenlandse bedrijven interesse getoond.

Uitstel

De veiling is diverse malen uitgesteld. Oorspronkelijk stond hij gepland in het najaar van 2007, maar werd achtereenvolgens uitgesteld naar begin 2008, naar eind 2008, naar het tweede kwartaal van 2009 en naar het eerste kwartaal van 2010. De veiling verloopt via internet. Daarvoor is in december 2009 een proefveiling gehouden, die volgens de woordvoerder goed verliep.

De drie grote aanbieders klagen dat ze gezamenlijk maximaal 30 procent van de geveilde frequentieband kunnen bemachtigen. 70 procent reserveert het ministerie voor nieuwkomers op de telecommarkt, om zo de concurrentie te bevorderen.

2,6 GHz-veiling

Met de voorgenomen veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Hoewel de veiling in de volksmond 'WiMAX-veiling' wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (Long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3271802). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees verder


Lees ook


 
Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.