Managed hosting door True

OPTA-baas leidt EU-telecomwaakhond in 2011

Dit artikel delen:
Europese aanbesteding Europa vlaggen

Chris Fonteijn leidt van 2011 tot 2012 de pas opgerichte Europese koepelorganisatie voor telecomtoezichthouders Berec. Fonteijn is de huidige voorzitter van de Nederlandse telecomwaakhond Opta en gaat de twee functies combineren. Berec is het Engelstalige acroniem voor 'Orgaan van Europese regelgevende instanties voor elektronische communicatie'.

De nieuwe organisatie is de opvolger van de European Regulators Group (ERG), een Europees samenwerkingsverband van  telecomtoezichthouders dat al sinds 2004 bestaat. Opta-voorman Fonteijn is sinds 2008 actief in het dagelijks bestuur van de ERG. Vanaf 28 januari 2010, de officiële oprichtingsdatum, is Fonteijn vice-voorzitter van de Berec. De Ier John Doherty is in 2010 voorzitter. Hij wordt per 1 januari 2011 voor een jaar opgevolgd door Fonteijn.

Directe aanleiding voor de oprichting van Berec is de goedkeuring van nieuwe EU-telecommunicatievoorschriften door het Europarlement en de Europese raad van ministers. Volgens eurocommissaris Viviane Reding (Telecom) heeft de Europese telecommunicatiemarkt behoefte aan een instantie die nationale telecomregelgevers en de Europese Commissie helpt bij het opstellen van samenhangende voorschriften en concurrentievoorwaarden.

Taken

De eerste voorstellen voor een Europese koepelorganisatie voor telecomtoezichthouders werden gedaan in 2007. Het is onder meer de bedoeling dat Berec het gebruik van frequentiespectra binnen de EU harmoniseert, snellere nummerportabiliteit regelt, maximale gesprekstarieven stelt  en ervoor zorgt dat contractstermijnen maximaal twee jaar zijn.

Berec staat voor 'Body of European Regulators of Electronic Communications'. Volgens eurocommissaris Reding toont de organisatie de Europese vastberadenheid om landsgrenzen te beslechten als het gaat om toegang tot telecomnetwerken en het leveren van communicatiediensten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gefeliciteerd MR: Fonteijn.
Wij wensen u een hele fijne tijd toe en vinden het leuk dat het goed met u gaat.
groetjes debora en tim van [verhoef b.m.w.]

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.