Managed hosting door True

Getronics drukt goed jaarresultaat van KPN

 

Telecombedrijf KPN ziet zijn nettowinst in 2009 met 63 procent stijgen naar bijna 2,2 miljard euro bij een omzet die daalde naar 13,5 miljard euro. Het goede bedrijfsresultaat wordt vooral gedrukt door een winstval van 18 procent bij dochteronderneming Getronics. De ict-leverancier heeft last van de slechte economische situatie. Zijn brutowinst bleef in 2009 steken op 62 miljoen euro bij een omzet van bijna 2,1 miljard.

De omzet van Getronics daalde in Nederland in 2009 met 6,7 procent en in het buitenland met 14 procent ten opzichte van 2008. Het wegvallen van inkomsten kon voor een deel worden gecompenseerd met een grootschalige herstructurering waarbij in 2009 meer dan 1900 arbeidsplaatsen verdwenen. Deze maatregelen kostten de dienstverlener wel 44 miljoen euro.

Grote contracten

Voor 2010 verwacht KPN dat zijn dochteronderneming Getronics een winstpercentage van 8 procent draait. In 2009 was dat bijna 3 procent. Aan het eind van 2009 sloot de dienstverlener enkele grote contracten voor werkplekbeheer bij de Nederlandse overheid. Bovendien zouden de voordelen van de herstructurering in 2010 zichtbaar worden.

De totale omzet van KPN daalde met 3,5 procent. Daarbij zijn de activiteiten van de verkochte onderdelen van Getronics buiten beschouwing gelaten. Als zij in de cijfers worden meegeteld, daalt de totale omzet van KPN met 7,5 procent. Volgens het telecomconcern zijn, naast Getronics, ook voip-dochter iBasis en verplichte tariefsverlagingen daar oorzaak van.

Wholesale

De zakelijke markt heeft meer last van de economische omstandigheden dan de consumentenmarkt, waar KPN nog volop winst maakte. De wholesale-activiteiten, waarbij andere telecompartijen rechtstreeks het KPN-netwerk gebruiken, leverden KPN 11 procent minder omzet en 7,4 procent minder winst dan in 2008.

Een groot deel van de nettowinst van 2,2 miljard euro schrijft KPN toe aan een eenmalig belastingvoordeel van 705 miljoen voor de Duitse dochteronderneming E-Plus. Stan Miller, die op internationaal niveau de mobiele activiteiten van KPN leidde, stapt op. Zijn taken worden overgedragen aan twee andere bestuurders, Eelco Blok en Baptiest Coopmans.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3232320). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees ook


 

Reacties

Ik ben ook heel benieuwd wanneer KPN Getronics weer gaat afstoten...

Vacatures bij KPN

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.