Managed hosting door True

'Bijna alle Apples schenden Nokia-patenten'

 

Mobieltjesfabrikant Nokia vindt dat hardwareleverancier Apple zeven patenten van Nokia misbruikt. De gepatenteerde technieken van de Finnen zouden in bijna elke iPhone, iPod, iMac en Macbook worden gebruikt voor de user interface, de camera, de antenne en het batterijbeheer. Nokia heeft erover een klacht ingediend bij de Amerikaanse commissie voor internationale handelsvraagstukken ITC.

In oktober 2009 klaagde de Finse mobieltjesmaker Apple al aan bij een federale rechtbank. Toen meende het bedrijf dat Apple onterecht tien van zijn patenten voor het beveiligen van gsm-, umts-, wcdma- en wlan-verbindingen gebruikt bij de iPhone. Andere fabrikanten gebruiken de Nokia-patenten ook, maar betalen daarvoor licentiekosten aan de Finnen.

Stelen

Als reactie op de rechtszaak van oktober klaagde Apple Nokia aan voor het oneigenlijk gebruik van dertien Apple-patenten. 'Andere bedrijven moeten met ons concurreren door hun eigen technologie uit te vinden en niet door de onze te stelen', zei een Apple-jurist destijds. Sinds de introductie van de iPhone is Apple een geduchte concurrent van Nokia en snoept op de markt voor smartphones maandelijks marktaandeel af van het Finse bedrijf.

De ITC (International Trade Commission) beslist voor eind januari 2010 of de aanklacht van Nokia in behandeling wordt genomen. Het daaruit volgende onderzoek kan meerdere jaren in beslag nemen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3206229). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

If you can't beat them, sue them...

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×