Managed hosting door True

Qualcomm test mobiel bellen in vliegtuig

 

Internetten tijdens de vlucht kan al bij meerdere luchtvaartmaatschappijen, bellen is echter nog niet toegestaan. Eind vorige week had het Amerikaanse Qualcomm de primeur van het eerste legale mobiele telefoongesprek tijdens een vlucht.

Voor de test was speciale toestemming voor nodig van de Amerikaanse luchtvaartauthoriteiten, zo meldt AP. Ceo Irwin Jacobs van Qualcomm, toeleverancier van de telecomwereld, belde vervolgens tijdens een vlucht van American Airlines die vertrok van Forth Worth International Airport in Dallas. Jacobs demonstreerde hiermee de technologie die het mogelijk maakt om tijdens de vlucht te bellen.

Dat bellen kan in sommige gevallen al wel, zo zochten passagiers van een van de gekaapte toestellen op 11 september 2001 via hun mobiele telefoon contact met familie, vlak voor het toestel neerstortte in Pennsylvanie. Ook bieden diverse luchtvaartmaatschappijen telefonie aan boord aan, vaak tegen een pittig tarief per minuut. Het is echter niet toegestaan gebruik te maken van het eigen mobiele toestel tijdens de vlucht vanwege het effect van de toestellen op boordapparatuur.

Qualcomm heeft nu technologie ontwikkelt waarmee tijdens vluchten gebeld kan worden, zo zegt het. Of deze volledig veilig is en daarmee aan de strenge eisen van luchtvaartauthoriteiten voldoet, moet echter nog verder onderzocht worden. Deze technologie is gebaseerd op de CDMA-technologie, de standaard die door diverse telecombedrijven in de Verenigde Staten wordt gebruikt.

Journalisten aan boord van het toestel dat vertrok van Forth Worth kregen de mogelijkheid om de verbinding te testen. AP meldt dat de kwaliteit van de verbinding over het algemeen goed was en vergelijkbaar met de kwaliteit op de grond, wel viel de verbinding in sommige gevallen weg. Verder was er sprake van een vertraging van een seconde bij het gesprek, vergelijkbaar met satelliet-telefoons.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/317325). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×