Managed hosting door True

Payter stopt met mobiel betalen in Nederland

Dit artikel delen:

Payter, een aanbieder van betalingsdiensten via mobiele telefoons, houdt het voor gezien in Nederland. Het bedrijf begon halverwege 2007 een grootschalige proef onder Rotterdamse winkeliers. Gebruikers van de dienst vinden het aantal deelnemende winkels te klein om het product veel te gebruiken, laat de organisatie weten. Ruim honderd winkels doen mee en er zijn zo'n 1400 Payter-gebruikers.

In 2008 had Payter het doel om de dienst landelijk aan te bieden. De organisatie beseft nu dat dat niet op eigen kracht gaat lukken en zoekt daarom nieuwe samenwerkingspartners waarmee de technologie op grotere schaal zowel in Nederland als in het buitenland kan worden aangeboden.

Payter wil niet melden om welke organisaties het gaat. 'We zijn geïnteresseerd in samenwerkingen met partijen die snelheid willen en kunnen maken om mobiel betalen in de markt te zetten.' Het zijn voornamelijk bedrijven in de techniek, communicatie, organisatie en commercie, laat de organisatie weten.

Near-field communication

De dienst van Payter bestaat uit een tegoed en een speciale mobiele telefoon. In het toestel is een chip voor near-field communication (nfc) verwerkt die op korte afstand kan worden uitgelezen. Voor betalingen hoeven gebruikers de telefoon slechts dichtbij een kassasysteem te houden. Het geld wordt vervolgens van het tegoed afgeschreven. Voordeel van deze technologie is de snelle doorstroming aan de kassa en vermindering van de hoeveelheid contant geld in de winkel.

Gebruikers mogen de door Payter geleverde mobiele telefoon houden en het tegoed wordt voor het einde van 2009 teruggestort door de organisatie. De toestellen zijn volgens het bedrijf 'enigszins verouderd'. Het bedrijf verwijdert bovendien kosteloos de apparatuur uit de winkels.

Nut

Zowel gebruikers als winkeliers zijn begripvol over het besluit om te stoppen. 'Sommige winkeliers zijn overtuigd van het nut van mobiel betalen en hebben besloten hun reader te houden omdat ze wachten op wat er in de toekomst gaat gebeuren met mobiel betalen', aldus Payter.

Mobiel betalen met behulp van nfc-chips staat al enkele jaren in de belangstelling. Zo experimenteerde de Rabobank in 2008 met deze technologie, als aanvulling van zijn bestaande mobiele product Rabo Mobiel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.