Managed hosting door True

Virus ontdekt op mobiele telefoons en pda

 

Kaspersky Labs, de Russische leverancier van anti-virussoftware, maakte gisteren bekend dat het voor het eerst een virus heeft ontdekt dat via het mobiele netwerk verspreid wordt.

Wanneer het virus, ‘Cabir’ genaamd, een mobiele telefoon of pda treft, verschijnt het woord ‘Caribe’ op het scherm. Het virus, dat een bestand verspreidt met de naam ‘Caribe.sis’ onder apparaten die gebruik maken van het Symbian besturingssysteem, wordt iedere keer geactiveerd wanneer de telefoon aangezet wordt. Het virus vernietigd geen software, maar kan een scan uitvoeren van aanwezige telefoonnummers en zichzelf kopiëren en naar deze nummers versturen. Deze scan decimeert de gebruiksduur van de batterij.


Het Symbian OS wordt gebruikt in pda’s en mobiele telefoons van onder meer Nokia, Siemens en Sony Ericsson. Cabir lijkt met name bedoeld om aan te tonen dat de versnelde acceptatie van mobiele telefoons ertoe geleid heeft dat het een lucratieve doelgroep is voor hackers.

 

"De ontwikkelaars van Cabir zijn niet uit op massale verspreiding, maar gebruiken het om aan te tonen dat deze apparaten geïnfecteerd kunnen raken met kwaadaardige codes,",aldus vertegenwoordigers van anti-virusleverancier Panda Labs. "Het was te verwachten dat er een virus zoals Cabir zou verschijnen. Het gaat nu om een soort test, maar het zet de deur open voor nieuwe virussen die een serieus probleem kunnen worden voor gebruikers van mobiele apparatuur."

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/299674). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×