Managed hosting door True

Nieuwe graafrechten doorkruisen breedband

De goede bedoelingen uit de breedbandnota van EZ staan in schril contrast tot de nieuwe graafrechten van telecombedrijven. Deze krijgen waarschijnlijk te maken met belasting op lege mantelbuizen.

Naast de breedbandplannen die minister Laurens Jan Brinkhorst begin deze week bekend maakte, is deze week ook zijn wijzigingsvoorstel voor hoofdstuk 5 van de telecomwet in de Tweede Kamer besproken. In dit wetsvoorstel, dat de graafrechten en plichten van telecombedrijven regelt, is opgenomen dat bedrijven belasting moeten betalen over lege mantelbuizen of deze moeten verwijderen als deze langer dan vier jaar ongebruikt in de grond liggen. Telecombedrijven hebben tijdens de hausse rond 2000 veel van deze plastic leidingen in de grond aangebracht om hun netwerken in de toekomst uit te kunnen breiden. Door glasvezel door de mantelbuizen te blazen kan dit zonder dat de straat hoeft te worden opengebroken.
 
De belangenvereniging Groep Graafrechten, waar alle grote telecombedrijven in vertegenwoordigd zijn, stelt dat de nieuwe regels niet mogen gelden voor netwerken die onder de bestaande telecomwet aangelegd zijn. De groep geeft aan dat bij een heffing van één euro per meter ongebruikte kabel telecombedrijven de mantelbuizen uit de grond zullen halen. In de breedbandnota "Breedband: een kwestie van tempo en betere benutting" stelt het ministerie van EZ dat het de juiste randvoorwaarden voor breedband wil creëren. Gemeenten, provincies en woningbouwcorporaties krijgen te maken met richtlijnen voor het aanleggen van eigen glasvezelnetwerken om marktverstoring tegen te gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.