Managed hosting door True

Europarlement akkoord met budget Galileo en EIT

 

Het Europees Parlement heeft in tweede lezing de begroting voor 2008 aangenomen. In de begroting is een flink budget gereserveerd voor het satelliet-navigatiesysteem Galileo en het Europese Technologie-instituut.

Als afronding van de Europese begrotingsprocedure heeft het Europees Parlement ingestemd met de totale begroting van de Europese Unie voor 2008. Zowel het navigatiesysteem Galileo als het Europese Technologie-instituut (EIT) zullen, volgens de persdienst van het europarlement, volledig door de EU worden gefinancierd. Het gaat in totaal om een bedrag van 3,7 miljard euro. De projecten schieten nu nog 2,4 miljard euro te kort, een bedrag dat nog elders moet worden gevonden.

Navigatiesysteem

Het project Galileo wordt al jaren achtervolgd door vertragingen. De Europese Unie heeft met het eigen satelliet-navigatiesysteem het doel om minder afhankelijk te zijn van gps, het stelsel van satellieten dat eigendom is van de Verenigde Staten. Bovendien moet het systeem nauwkeuriger worden dan de Amerikaanse variant. Uiteindelijk zal het project uit dertig satellieten bestaan, maar voorlopig is er nog maar een de ruimte ingeschoten. Eind november schaarden de lidstaten van de Europese Unie zich achter het voorstel om de EU te laten betalen voor het project.

Technologie-instituut

Het EIT, een samenwerkingsverband van Europese onderzoeksgroepen, universiteiten en technologiebedrijven, krijgt als doelstelling om het totale onderzoeksbudget in Europa te verhogen tot 3 procent van het bruto binnenlands product. Momenteel blijft het percentage steken rond de 1,8.

De totale EU-begroting voor komend jaar komt uit op ruim 120 miljard euro. Dat komt overeen met 0,96 procent van het bruto nationale inkomen van de lidstaten en een stijging met 5,7 procent ten opzichte van het budget voor 2007.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2258375). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×