Managed hosting door True

GPS van mainframe naar Unix gemigreerd

Dit artikel delen:

De Amerikaanse luchtmacht heeft eind vorige week de systeemmigratie voltooid van het zenuwcentrum van het gps-netwerk. Het tot dusver gebruikte mainframe uit de jaren '70 maakte plaats voor een systeem gebaseerd op Unix.

‘Architecture Evolution Plan' (AEP) is de naam van het Unix-systeem waarop het zenuwcentrum van het wereldwijde gps-netwerk sinds kort draait. De Amerikaanse luchtmacht, eigenaar van het global positioning system (gps), voltooide op 14 september de laatste (vierde) fase van de systeemmigratie.

Het zenuwcentrum, dat is ingericht op de Schriever Airforce Base in Colorado, draaide voorheen op een sterk verouderde mainframe computer uit de jaren ‘70. Met het systeem werden de 32 rond de aarde cirkelende gps-satellieten bediend. Ook verzorgde het systeem de navigatieinformatie die de satellieten naar gps-gebruikers uitzenden.

Met de migratie naar AEP wil de Amerikaanse overheid de gps-dienstverlening verbeteren. Zo kan het nieuwe systeem ook de nieuwste generatie IIF-satellieten bedienen en biedt het betere beveiligingsmogelijkheden. Gps wordt namelijk niet alleen door miljoenen individuele gebruikers gebruikt, maar bijvoorbeeld ook door militairen in de strijd tegen terrorisme.

Nu de migratie is afgerond, volgt een uitgebreide en langdurige evaluatieperiode van het nieuwe systeem. Migratie en evaluatie gebeuren in samenwerking met grote Amerikaanse toeleveranciers als Boeing, Lockheed Martin en The Aerospace Corporation.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp het kosten aspect van deze verandering wel, maar heeft men wel in overweging genomen dat het risico op storingen door security problemen wel eens een factor 10 hoger kan zijn. Mocht er hier nog een reactie op komen die het tegendeel beweert, dan ga ik er even voor het gemak van uit dat men altijd een rookgordijn heeft opgetrokken rond het aspect van de veiligheid van het Mainframe.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.