Managed hosting door True

ESA ontwikkelt communicatie tussen satelliet en gsm

 

Ruimtevaartorganisatie ESA werkt aan een techniek waarbij mobiele apparaten als gsm's en tomtoms content kunnen ontvangen dat wordt uitgezonden vanaf satellieten.

Binnenkort wordt het mogelijk om op je mobiele telefoon of carkit video's, tv- en radioprogramma's te ontvangen die worden uitgezonden vanaf satellieten. De telecommunicatie-afdeling van Europese ruimtevaartorganisatie ESA is druk bezig met de ontwikkeling van de technologie er achter.

Door de techniek kunnen aanbieders van content een nieuw kanaal aanboren voor de verspreiding van hun producten. Omdat de gebruikte satellieten geostationair boven de aarde zweven en een enorme dekking hebben, komt eventuele content overal ter wereld beschikbaar. Door het gebruik van zogenoemde repeaters kan het signaal ook inpandig worden ontvangen.

Uiteindelijk kan het systeem ook geïntegreerd worden in mobiele telefoons en ontvangers in auto's (zoals tomtoms). Volgens ESA zijn de kosten hiervoor zeer gering, waardoor het ideaal zou zijn voor massamarketing.

ESA ondersteunt de Europese industrie bij het aanboren van de nieuwe markt, door de technische ontwikkeling en kwalificaties voor zijn rekening te nemen. Ook is de bestaande satelliet-infrastructuur van ESA inmiddels beschikbaar gesteld om de technologie mee te testen. De ondersteuning maakt deel uit van het ARTES-programma van ESA (Advanced Research in Telecommunications Systems).

Inmiddels laat de industrie zich niet onbetuigd. De Europese satellietaanbieders SES Global en Eutelsat Communications bundelden kortgeleden hun krachten voor de ontwikkeling van satellietinfrastructuur die is bestemd voor het uitzenden van video, radio en data naar mobiele apparaten. De eerste satelliet gaat begin 2009 de lucht in en zal gaan uitzenden in de frequentieband tussen de 2 en 4 GHz (de S-band).

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2068269). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×