Managed hosting door True

Standaard voor ip-tv in aantocht

Dit artikel delen:

Een groep elektronicafabrikanten en dienstenleveranciers gaat werken aan een standaard voor ip-tv. Afgelopen maandag riep de Europese Commissie op tot standaardisatie in de mobiele-televisieindustrie en nog geen 24 uur later richtte de branche zelf het Open IPTV Forum op.

Fabrikanten als Ericsson, Philips, Samsung en Telecom Italia nemen deel aan het forum dat als doel heeft een wereldstandaard vast te leggen. Voor hen heeft zo'n standaard als voordeel dat ze goedkopere systemen kunnen ontwikkelen omdat deze overal ter wereld kunnen worden verkocht. In totaal doen negen bedrijven mee aan het overleg. Microsoft en Alcatel-Lucent, belangrijke spelers in het veld, zijn voorlopig niet van de partij.
Voor de consument is de standaard ook voordelig omdat alle systemen voor mobiele televisie bruikbaar zijn, waardoor er dus veel keuze is bij aanschaf. Bovendien moet het mogelijk worden dat men digitale muziek, films en andere content probleemloos op thuisapparatuur kan afspelen.

Eurocommissaris Vivian Reding (ict) had deze voordelen voor branche en consument voor ogen, toen ze opriep tot standaardisering. Ze maakte daarbij de vergelijking met het Europese gsm-consortium, aan wie de wereld de belangrijkste standaard voor mobiele telefonie te danken heeft.
"Europa heeft in het verleden al succesvolle standaards ontwikkeld en ik ben ervan overtuigd dat ip-tv schaalvoordelen kan behalen, zodat het in Europa en wereldwijd verder kan doorbreken", aldus Reding. Haar cijferaars hebben berekend dat de ip-tv markt groeit tot meer dan elf miljard euro in 2009.

Momenteel kent de branche in Europa drie standaarden. De standaard DVB-H heeft de voorkeur van Reding, omdat deze al in zeventien lidstaten op grote schaal wordt gebruikt. Toch hebben de andere twee ook hun voordelen. Zuid-Korea heeft DMB als norm. In 2006 zijn al meer dan een miljoen toestellen op bazis van deze standaard verkocht. MediaFLO, de derde standaard, heeft volgens een aantal kenners echter een beter geografisch bereik. Vanuit dat perspectief is het interessant om te kijken met welke standaard het Open IPTV Forum op de proppen komt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

En nu 3 jaar na dato, bestaat er nog geen aanbieder van alleen iptv (live nederlandse zenders) zonder dat je ook hun internetabonnement hoeft af te nemen.

Je kan dus wel iptv nemen bij bijvoorbeeld tele2, kpn en ziggo, maar dan moet je ook hun internetabonnement afnemen.

Ik heb glasvezel. Betere internetverbinding dan dat heb je niet voor zover ik weet. EN ik wil graag tv ontvangen via internet. Iemand ideeen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.