Managed hosting door True

Lofar plaatst antenne-station in Ierland

 

International lofar teleschope (ILT)

Astronomiefaciliteit Lofar gaat zich verder uitbreiden. Hiervoor opent het een Lofar-station in Ierland. Daarvoor ontvangt het station een subsidie van 1,4 miljoen euro van de Science Foundation Ireland (SFI). Het station wordt op de grond van het Birr Castle gebouwd.

Lofar (Low Frequency Array) is een faciliteit voor astronomische studies van wereldniveau. Het breidt zich verder uit door een Lofar-station in Ierland te bouwen. Dit station krijgt de naam I-Lofar (het Ierland-Lofar-consortium). Voor de bouw en exploitatie van het station heeft het meerdere subsidies ontvangen. Zo hebben de Ierse ministers Bruton (werk, ondernemingen en innovatie) en English (educatie en skills) 1,4 miljoen euro van de Science Foundation Ireland (SFI) toegekend aan I-Lofar. Deze toekenning is onderdeel van een investering van dertigmiljoen euro in wetenschap. Daarnaast beschikt het Ierse Lofar over 0,5 miljoen euro, bestaande uit filantropische subsidies en contributies van I-Lofar-leden.

Sterrenstelsel

Astronomiefaciliteit Lofar helpt bij gedetailleerd onderzoek naar nabij en ver weg gelegen sterrenstelsels. Het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron beheert en ontwikkelt Lofar namens de International Lofar Telescope (ILT). Dit is de grootste verbonden radiotelescoop ter wereld.

Er zijn momenteel zes partnerlanden: van de vijftig antenne-stations zijn er 38 in Nederland, zes in Duitsland, drie in Polen en één in Frankrijk, Engeland en Zweden. Samen hebben zij duizenden ontvangende elementen. De toevoeging van het nieuwe Ierse station zal de afstand vergroten tussen antenne-stations, hierdoor worden de afbeeldingen scherper.

Kennisdeling

De directeur van ILT is te spreken over de toevoeging van het Lofar-station in Ierland. ‘Hierdoor wordt het, met glasvezel verbonden, Europees netwerk uitgebreid naar tweeduizend kilometer. Door deze grote afstanden kan het heelal gedetailleerd in kaart worden gebracht.’  Daarnaast vindt hij de kennisdeling tussen de Ierse astronomische gemeenschap en ILT belangrijk. Zij kunnen elkaar helpen met wetenschappelijke vragen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/5683624). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×