Managed hosting door True

Fraudeur ICT krijgt 30 maanden celstraf

De voormalige administrateur van dienstverlener ICT Automatisering, Rob Z., krijgt een gevangenisstraf van dertig maanden. Hij is veroordeeld voor het wegsluizen van 2,3 miljoen euro naar zijn eigen rekening. Het openbaar ministerie had een gevangenisstraf van vier jaar geëist. De rechter acht niet bewezen dat Z. valsheid in geschrifte pleegde door onjuiste facturen uit te geven. Daardoor valt de straf lager uit.

Rob Z. schreef in dertig afzonderlijke betalingen van zijn werkgever 2,3 miljoen euro op zijn rekening. Hij gebruikte het geld voor het kopen van grote hoeveelheden sterke drank, die hij onder de kostprijs doorverkocht. Ook kocht hij een aantal dure auto's, elektronica, horloges en parfum.

Deze goederen verkocht Z. ook door aan collega's. Wanneer collega's daarom vroegen leverde de ex-administrateur bij de bestelde goederen een factuur. Hij verzekerde collega's dat zij garantie kregen op de apparatuur. De facturen stonden op naam van een niet bestaande onderneming.

Volgens de rechtbank kan niet worden gesteld dat Z. op moment van opmaken van de facturen wist dat hij de naam en het bijbehorende Kamer-van-Koophandel-nummer niet meer mocht voeren. Daarnaast achtte de rechter niet bewezen dat Z. het geld witwaste door op vakantie te gaan.

Systeemtest

Tijdens de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak verklaarde Z. dat een systeemtest bij de overstap naar een nieuw boekhoudprogramma de start was voor het wegsluizen van 2,3 miljoen euro.

Civiele rechtszaak

De Barendrechtse dienstverlener trok zich terug uit de strafzaak. Eerder probeerde het via de strafzaak de 2,3 miljoen euro op de medewerker te verhalen. Het bedrijf spant een civiele rechtszaak aan om de schadevergoeding te eisen. Het gaat daarbij om het volledige bedrag van de geleden schade. Eerder verklaarde directeur Bram Schot van ICT Automatisering niet te verwachten nog iets van het geld terug te zien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooi, das bijna 77.000 euro per maand verdienen dus.

ff 2,3 miljoen wegsluizen, 2,5 jaar zitten en dan met pensioen op de antillen.

Hij heeft het ook niet expres gedaan, het gebeurde allemaal per ongeluk. Eigenlijk is Rob Z. slachtoffer van een niet oplettende werkgever. Schandalig dat ie 30 maanden wordt opgesloten. De beste man verdient eigenlijk een vergoeding voor de opgelopen emotionele schade. (ironisch bedoeld)

Dat is ongeveer een miljoen per jaar. Het overwegen waard, niet?

Ik snap best het verschil tussen de wetgeving en de werkelijkheid, maar wie kan onderstaande redenering nog serieus nemen???

"Volgens de rechtbank kan niet worden gesteld dat Z. op moment van opmaken van de facturen wist dat hij de naam en het bijbehorende Kamer-van-Koophandel-nummer niet meer mocht voeren. Daarnaast achtte de rechter niet bewezen dat Z. het geld witwaste door op vakantie te gaan."

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.