Managed hosting door True

Minder online ict-vacatures in derde kwartaal

Minder vraag naar PHP'er en .Net, vraag naar mobile- en securityexperts groeit

 

Daling

In het derde kwartaal van 2017 is het aantal online geplaatste ict-vacatures met 2,4 procent gedaald ten opzichten van dezelfde periode in 2016. Het is voor het eerst in drie jaar tijd dat het aantal online geplaatste ict-vacatures is afgenomen. In 2016 groeide het aantal online vacatures in het derde kwartaal nog met 10,9 procent ten opzichte van 2015. Tussen 2015 en 2014 nam het aantal online vacatures met 4,9 procent toe.

Dat blijkt uit de ict-arbeidsmarkt Kwartaal Rapportage van iSense dat ieder kwartaal de balans opmaakt. De online vacatures voor php-developers, projectleiders en .Net-developers daalde het hardst. Er was 26,1 procent minder vraag naar phpers, de vraag naar projectleiders nam met 19,7 procent af en de vraag naar .Net-developers daalde 19,1 procent.

Ondanks de daling in het totaal aantal online ict-vacatures constateert iSense ook uitschieters naar boven. Zo is er voor de functie van mobile developer een stijging te zien van 17 procent. iSense: 'Dit maakt de functie van mobile developer de grootste stijger van het afgelopen kwartaal. Deze groei is met name te danken aan de exponentiële groei van het aantal Android-developer-vacatures. Deze stegen namelijk met maar liefst 33 procent vergeleken met vorig kwartaal. Ook voor iOS is het aantal vacatures gestegen, namelijk met 9 procent', licht het team toe. De vraag naar analisten steeg bijna 5 procent. 

Oorzaak?

De recruiter waagt zich niet aan het voorspellen van een precieze oorzaak voor de daling van het aantal online ict-vacatures. 'We merken in algemene zin dat er via andere platformen naar kandidaten wordt gezocht, bijvoorbeeld vanuit het eigen bedrijf of netwerk of via LinkedIn. Maar, de oorzaak kan ook samenhangen met het gegeven dat de vakantieperiode in het derde kwartaal net anders in het kwartaal viel dan vorig jaar, licht Martijn Doncker van iSense toe.

Ict-vacatures

Volgens iSense werden er met name in de maanden juli en augustus van 2017 significant minder vacatures online geplaatst. 'In juli waren dit er 11 procent minder vergeleken met juni, in augustus waren dit er nogmaals 2 procent minder. Deze dalende lijn zette zich niet voort in september, waar een groei van 6 procent werd gezien.'

Volgens de analisten is het niveau nog niet gelijk aan dat van het einde van kwartaal twee. 'In juni werden er namelijk 19.524 vacatures geplaatst waar dit er 17.914 waren in september.'

In het derde kwartaal van 2017 werden 52.231 ict-vacatures geplaatst op verschillende online vacaturesites. Dat is 8 procent van het totaal aantal geplaatste vacatures. 

Onderzoeksbureau Jobfeet stelde vorige week al vast dat het aantal ict-vacatures onder druk staat.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/6234332). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Jouw reactie


Je bent niet ingelogd. Je kunt als gast reageren, maar dan wordt je reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
Je reactie ontbreekt
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×