Managed hosting door True

Getronics en vakbond bereiken CAO-akkoord

Euro's, geld, papiergeld, winst (4x3)

Ict-dienstenbedrijf Getronics heeft met de vakbonden een akkoord bereikt over een collectieve arbeidsovereenkomst voor 2010. Dat meldt vakbond De Unie. Er komt geen algemene loonsverhoging. In plaats daarvan krijgen medewerkers een eenmalige uitkering van driehonderd euro. Partijen spreken af dat bij ontslag de gunstigere oude kantonrechtersformule wordt gehanteerd. Bovendien worden medewerkers eerder ingelicht over de toekomst van hun baan.

Er is 'zeer beperkt ruimte voor financiële afspraken in de cao', schrijft vakbondsman Huug Brinker in een notitie aan zijn leden. Volgens hem zou elke procent loonsverhoging leiden tot het verdwijnen van tweehonderd voltijdbanen. In plaats daarvan werd de eenmalige uitkering van driehonderd euro afgesproken. Medewerkers die onder de cao van KPN vallen, maar in dienst van Getronics zijn, worden door KPN afgerekend.

Voorfase

De werkgever gaat zijn medewerkers in een vroeg stadium informeren als hun specifieke werkzaamheden in gevaar komen. In deze zogeheten voorfase speelt de afdeling personeelszaken een centrale rol in het vinden van passend werk op een andere plek in de eigen organisatie. Een dergelijke herplaatsing wordt dan wel verplicht voor de medewerker en het management. Brinkers is tevreden met de afspraak over deze voorfase.

Getronics heeft met de vakbonden ook afspraken gemaakt over het oriënteren op offshoring, het naar lagelonenlanden uitbesteden van werkzaamheden. Zo worden de basisrechten voor medewerkers in het buitenland geborgd. Met offshoring en het efficiënter inrichten van de eigen organisatie, kan Getronics volgens Brinkers een solide basis voor de toekomst krijgen.

Uniforme cao

Eind maart 2010 staakte KPN de onderhandelingen over een uniforme cao voor KPN, ict-dienstendochter Getronics en de interne klantendienst KPN Contact. Struikelblok was de wens van KPN om een gezamenlijke pensioenregeling in de cao op te nemen. Dat zou volgens de vakbonden een versobering van de regeling voor KPN-medewerkers betekenen, zolang geen nieuwe financiële zekerheden worden afgesproken. Voor Getronics-personeel zou de pensioenharmonisatie waarschijnlijk wel positief uitpakken.

Kort daarna werden separate cao-onderhandelingen gestart. Begin mei leidde dat al tot een akkoord over de cao voor KPN-personeel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toch vreemd: het streven was een uniforme CAO voor KPN én Getronics waarbij KPN dezelfde pensioenregeling zou krijgen als Getronics (de voor het personeel slechtere dus). Bij KPN is het stukgelopen, ze krijgen daar én niet de slechte Getronics pensioenregeling, krijgen er 1 procent extra salaris bij en ook de variabele beloning stijgt met 1 procent. Bovendien genieten ze hogere kortingen op het gebruik van diverse KPN-diensten

Bij Getronics krijgen we waarschijnlijk alleen ontslag

Dat is waarschijnlijk het verschil tussen verlies draaien en 2,2 miljard winst maken.....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.