Managed hosting door True

Loket MBO ICT peilt mening over competenties

 

Loket MBO ict roept de bezoekers van zijn website op via een online enquête hun mening te geven over het eCompetence Framework. Dit Europese raamwerk omschrijft wat verschillende ict'ers in hun functie doen. Het is ontwikkeld door het Europese ict-standaardisatiecomité CEN/ISSS en moet het voor ict'ers makkelijker maken om in het buitenland aan de slag te gaan. De mening van mensen uit het onderwijs en het bedrijfsleven moet het eCompetence Framework verder verbeteren.

Het competentiekader biedt een omschrijving van 32 verschillende ict-competenties of werkprocessen, variërend van service level management tot testen. Elke kerntaak wordt in een paar zinnen omschreven, en uitgewerkt met korte taak- of rolomschrijvingen. Het framework beschrijft geen ict-beroepen of -opleidingen, omdat de benamingen en precieze inhoud van beroepen in de verschillende Europese landen teveel verschillen. Met behulp van de competenties zijn alle ict-beroepen echter wel kort te omschrijven. Ze kunnen bovendien dienen als uitgangspunt bij de invulling van ict-opleidingen.

Onderwijswereld

'Veel bedrijven doen wel wat met rollen of benodigde competenties voor bepaalde functies, maar iedereen werkt volgens een eigen methode. De pretentie van het e-Competence Framework is dat het een internationaal kader biedt waarin bestaande systemen ingepast kunnen worden', zei Jan Dirkx, product manager bij internationaal exameninstituut Exin eerder tegen Computable. Hij maakt vanuit zijn functie sinds drie jaar deel uit van de groep experts die mede vorm gaf aan het competentieraamwerk.

De op- en aanmerkingen op het kader van zowel het bedrijfsleven als de onderwijswereld moeten het framework verder verbeteren. De nieuwe versie zal in de herfst van 2010 beschikbaar komen. De eerste versie  van het kader wordt al gebruikt door onder andere het Franse Airbus.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/3239091). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 

Reacties

Ik vind de opleiding Marketing & Communicatie aan het Wibautcollege een heel goede opleiding.

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×