Managed hosting door True

'Afgestudeerde MBO'ers zitten werkloos thuis'

Net afgestudeerde mbo-studenten zitten dit jaar werkloos thuis. Dit denkt veertig procent van de bezoekers van website van Loket MBO-ICT , het samenwerkingsverband tussen kenniscentra Ecabo en Kenteq. De organisatie peilde onder de bezoekers van zijn website welke verwachtingen zij ten aanzien van afgestudeerde ict'ers op mbo-niveau hadden. In totaal gaven 221 vertegenwoordigers van leerbedrijven en scholen hun mening.

De meeste stemmen (89) gingen naar het antwoord 'Ze zitten werkloos thuis'. Tien procent (23 personen) dacht dat oud-studenten druk aan het werk zijn. Dertig procent (met 67 stemmen) denkt dat zij werk combineren met een studie en negentien procent (42 stemmen) denkt dat zij fulltime doorgaan met studeren. Loket MBO-ICT weet nog niet hoe de verhoudingen werkelijk liggen en hoeveel mbo-afgestudeerden momenteel thuis zitten, komend jaar doorgaan met studeren of al druk aan het werk zijn.

Loket MBO-ICT heeft als doel het onderwijs en bedrijfsleven zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Dat doet het door de arbeidsmarkt te bestuderen, kwalificatiebeschrijvingen en exameneisen te formuleren en leerbedrijven te certificeren voor stages. De website van Loket MBO-ICT brengt deze kwalificaties en certificaten voor ict-onderwijs op mbo-niveau in kaart. Het samenwerkingsverband richt zich met deze informatie op leerbedrijven en scholen die ict-opleidingen aanbieden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet alleen MBO-ers. Ben dit jaar ook mijn baan kwijtgeraakt. Boven de 40, 20 jaar relevante ervaring en met twee afgeronde HBO opleidingen waarvan 1 op ICT gebied. Dus... meer scholing gaat niet helpen. Zet je eigen bedrijf op of ga maar konten wassen in de zorg. De ICT in Nederland heeft geen toekomst.

Ron, helaas je kunt wel eens gelijk hebben. Door al het outsourcen en offshoren raken wij alle ICT banen kwijt zeker de banen waar zowel MBO als HBO afstudeerders op kunnen beginnen. Met name de grote bedrijven zijn hard bezig de Nederlandse ICT sector volledig af te breken.

Vervolgens vindt men het vreemd dat er niet genoeg geschoold personeel te krijgen is. Halen daarom mensen uit het buitenland, wat er voor zorgt dat onze eigen afgestudeerden niet aan de bak komen en als je wel werk weet te vinden, dan mag je voor lage lonen de troep opruimen die in het buitenland (lageloon landen) gemaakt wordt.

En tel daarbij nog op de stijgende opleidingseisen. Waar je vroeger met je MBO nog voldeed, moet je tegenwoordig een gepromoveerd acadeem zijn. Uiteraard is het salaris wel gelijk gebleven.

De algemene tendens is toch dat bedrijven liever denkertjes dan doenertjes hebben. Ook dit is gewoon een golfbeweging. Het trekt vanzelf wel weer bij.

Het ziet er naar uit dat we toch met z'n allen een tandje terug moeten! Alleen lastig als je (te) hoge woonlasten hebt. Verder overleef je het heus wel!

Gezocht: ICT-ers met universitaire opleiding.
Liefst 18 jr. oud met 10 jaar ervaring op alle gebieden, bereid te werken voor een schijtsalaris.

Dit is toch al jaren zo?!

Ik weet niet hoor, ikzelf heb geen enkele schoolopleiding genoten en zit toch eigenlijk altijd gebakken. Laatst nog een uitnodiging gehad om op gesprek te komen. Het ligt er denk ik vooral aan in welk gebied van de ICT je zit. Zit je aan de ontwikkel kant (software ontwikkeling) dan zal het op dit moment best lastig zijn omdat veel wordt ge-outsourced en zit je op de beheer kant zal het ook best lastig zijn/worden aangezien je steeds minder FTE nodig hebt om beheer te doen.

Ga je je echter specialiseren (spelling?) op implementatie / design (netwerk, virtualisatie, storage etc.) dan zit je (nog) wel goed, dit is namelijk lastiger te outsourcen. Ook dit zal weer gaan veranderen als SaaS zijn grote intreden doet maar ook dan is er heus nog wel werk.

Ik moet overigens ook heel eerlijk zeggen dat de nederlandse MBO en HBO opleidingen nou ook niet bepaald sterk zijn. Als ik soms zie wat "afgestudeerde" allemaal weten schieten de tranen in mijn ogen. Ik snap dat dit niet bij iedereen het geval is en er genoeg mensen zijn die wel degelijk kennis hebben echter krijgen zij een steeds slechtere naam. En dan heb je ook nog een stel mensen die ooit in een lang verleden tijd een HBO gedaan hebben en denken dat dit nog steeds afdoende is voor een baan in de IT, helaas is dit natuurlijk onzin tenslotte is een MCSE NT4 ook niet meer afdoende.

Is de term "afgestudeerde MBO-er" nu wel terecht?

Nouja goed dat is inderdaad wel een groot woord :)

Maar toch mag ik er vanuit gaan dat iemand van een MBO enige kennis geniet. En als ik dan een MBO'er hoor dat hij thuis ook een SAN(!) heeft draaien waar zijn muziek op staat...you get the picture? ;-)
Overigens is dit wel een lullig voorbeeld echter geeft dit wel wat aan. En als mensen dan vervolgens ook nog vragen waar ze active directory kunnen downloaden...nou sorry hoor.

Mensen moeten ook is bij zichzelf wat afvragen of zij er wel genoeg aan doen om bij te blijven, nu weet ik dat ik als 25 jarige zonder kinderen makkelijk praten heb echter is de ICT nu eenmaal een vakgebied waar je niet eenmalig een opleiding voor kan doen en dat je dan gescheten zit.
Ik zie het bijvoorbeeld ook aan mijn vader die ooit begonnen is als COBOL programmeur en nu op een test straat werkt, simpelweg doordat hij geen zin/tijd of wat dan ook had om te vernieuwen geeft niets natuurlijk maar dan moet je je richting toch gaan aanpassen.

En nogmaals ik denk persoonlijk dat een MBO of HBO titel niet echt veel toegevoegde waarde meer heeft simpelweg doordat deze opleidingen gewoon zeer teleurstellend zijn (even voor de duidelijkheid ikzelf heb deze opleidingen niet gedaan kan dus ook alleen spreken uit de ervaringen die ik heb met mensen die deze wel gedaan hebben).

Volgens mij doe je wat fout als je softwareontwikkelaar bent en zonder een baan zit. Ik heb sinds ik mijn HBO heb afgerond geen dag zonder baan gezeten en mijn salaris is na 5 jaar werkervaring en na 2 jobhops meer dan verdubbeld. Maar als ik binnen mijn bedrijf kijk naar mensen die 40+ zijn en waarvan de eerste opleiding geen IT opleiding is geweest snap ik waarom sommige zonder baan thuis zitten.
Enkele eigenschappen van die mensen :
Niet leergierig, geen affiniteit met nieuwe technieken. Doen het liefst dingen die ze al 10 jaar doen, bang voor veranderingen, eigenwijs, denken dat ze veel weten/kunnen maar eigenlijk weiging kunnen ;)

Ik ben het eens met Said. Als je als HBO It'er thuis zit, dan doe je inderdaad wat verkeerd. Bij een MBO'er kan ik het nog enigszins begrijpen. Is toch een niveau verschil. MBO moet je eigenlijk meer als voorgezet onderwijs zien, een soort Havo. Is eigenlijk wel dom om niet door te gaan naar het HBO. HBO biedt je een grote kans om aan de bak te komen.

Als hbo'er (5 jaar geleden afgestudeerd) heb ik nog nooit thuis gezeten. Er zijn nog steeds genoeg vacatures (op mijn expertise gebied).

Al 12 jaar actief in de ICT, zonder MBO of HBO. Begonnen als techneut en nu een management functie bij een van de grootste ICT-bedrijven ter wereld. Nog nooit een dag thuis gezeten sinds ik aan het werk ben gegaan.

Bedrijven zouden zich niet zo blind moeten staren op de papiertjes maar zich echt moeten verdiepen in de persoon die graag bij jou wil komen werken. Ik heb afgestudeerden gezien waar op geen manier mee te praten viel en waar op geen manier iets uit te halen viel. Van die gefreakte professortjes.

Nee hoor geef mij maar gewoon iemand die op basis van gedragscompetenties en wil om te wikkelen echt iets kan betekenen voor het bedrijf. MBO... HBO pfff so overrated!

Niet alleen MBO-er zitten thuis. Als je de berichten hier leest, mag je blij zijn dat er nog iemand in de ict een baan heeft in Nederland. (maar voor hoelang nog)

Ik ben bang dat deze industrietak, structureel uitgemoord gaat worden door
- Bewuste veroorzaakte krediet-crisissen (dit is echt niet de laatste, mark my words!)
- Buitenlandse bedrijfsovernames
- Outsourcing naar "goedkope, lage lonen landen".
- Slechte, inhoudloze ict-opleidingen.

Hierdoor word Nederland voor haar ict-behoefte steeds meer afhankelijk van buitenlandse bedrijven en kennisbronnen.

Zie hier ...New World Order aan het werk!
- Vernietig het afzonderlijke lands-gevoel
- Maak alles genetwerkt en afhankelijk van elkaar
- Concenteer kennis en macht in superstaten (EU, VS)
- Leg de macht over een land, buiten haar eigen grenzen
- Strip alle kennis van de bevolking
- Breek de industriele, economische, monetaire zelfstandigheid af tot op de grond

Ga hiermee door totdat het Europese Derde Rijk een feit is. Big Brother krijgt toch haar zin ;-)

Mooie reacties. Dushi is mijn favoriet. Kweenie heeft mijn sympathie. Said moet niet generaliseren. Vergis je niet, veel 40ers die werkloos raken zijn dat voor het eerst! Ga daar maar eens goed mee om. Heb zelf die ervaring ook gehad. Benut de tijd om vast te stellen wat je wilt, waar je kracht ligt en wat je competenties zijn. Maak een keuze en ga daar vervolgens voor. Veel 40-ers zijn in de ICT gerold, maar horen hier misschien toch niet thuis. Gebruik je ervaring en senioriteit. Blijf leergierig, vreet elke dag nieuwe kennis en pas dat toe. Mopperen mag best, maar niet te lang. En voor MBO-ers, LBO-ers, HBO-ers en UV-ers geldt dat afgestudeerd niet hetzelfde is als uitgestudeerd, dat studeren iets anders is dan leren (in de praktijk) en dat geleerd en gestudeerd nog niet betekent dat je het zonder meer kunt toepassen. Als je begint met werken leg de lat dan niet te hoog omdat je toevallig een diploma hebt. In de praktijk blijkt of je echt waardevol bent en dan gaat het snel genoeg. Succes!

@hk, Ik volg je helemaal, alleen het is jammer dat men de kans niet meer krijgt om werkervaring op te doen. Door al het out-offshore gebeuren. Ik werk op het moment voor een van swerelds groostste ITers en zie werkelijk al het werk van ontwikkeling tot beheer verdwijnen naar landen als Hongarije en Bulgarije, zelfs netwerkbeheer is naar een dergelijke land gegaan.

Nederland zou dan alleen manager moeten levren, projectmanagers die geen kaas gegeten hebben van de materie. Die alleen een beetje theorie hebben gehad, maar absoluut geen praktijkervaring hebben. Een net afgestudeerde die wel even komt vertellen hoe het moet, tegen iemand met zeg 15 jaar ervaring. Dat kom ik te veel tegen en hiermee gaat Nederland het niet redden op het ICT kennis gebied.

Krijgen we over een paar jaar speciale scholen voor ICTers, net als de terug intredende ambachtscholen, die de laatste jaren verzopen zijn in de leerfabrieken, waar absoluut geen techniek meer gegeven wordt.

Het is allemaal korte termijn denken van een paar personen aan de top, om de eigen zakken a.s.a.p. te vullen.

Het probleem is dat in de meeste werkplaatsen de IT afdeling onder de financiele administratie hangt. Het blijft dus altijd een kostenpost, die zoveel mogelijk beperkt moet worden. Je bent dus veel beter af, als je na een aantal jaren ervaring in IT, je je kennis uitbreid in een financiele studie. Deze afdeling werken altijd alsof ze selfemployed zijn: eerst jezelf betalen en dan kijken wat overblijft voor de anderen.

@hk, Het was niet mijn bedoeling om te generaliseren, het is gewoon mijn persoonlijke ervaring. Daarnaast is het feit dat dit voor het eerst gebeurt te verklaren omdat er nu vanuit bedrijven wel strengere eisen worden gesteld vergeleken met enkele jaren geleden. Wat nu heel belangrijk is, is dat je een specialiteit hebt waar je goed in bent en waar je in kan onderscheiden.

Ik kan mij er wel bij voorstellen.
We hebben wel eens wat mbo ICT stagaires hier gehad, nou nou dat was niet zo best!! Ze hadden absoluut geen enkele kennis van professionele producten zoals die in het bedrijfsleven gebruikt worden. Active Directory,netwerk kennis , policies etc helemaal nada.
Nou ligt dit niet aan die jongens, want die willen meestal wel,maar meer aan de opleiding en de aansluiting bij het bedrijfsleven. De stagebegeleiders komen die jongens droppen zonder enig stageplan, elke maand weer een andere begeleider etc etc drama!
Als ik de jongens vervolgens vraag waarom ze helemaal niets van een AD weten, dan is hun antwoord, dat ze op school alleen maar wat pc'tjes uitelkaar en inelkaar zetten en onderling een share opzetten en dan werkt het netwerk...

Ook vielen er zo vaak lessen uit, dat ze zelf moesten smeken bij de schoolleiding om hun lessen maar te kunnen krijgen.
Dat er dus geen afgestuurde mbo-érs aan het werk komen verbaast mij helemaal niets, want er is gewoon iets structureel mis op die scholen, ze sluiten TOTAAL niet aan bij het bedrijfsleven. Dit zijn tenminste mijn ervaringen,wellicht dat het in andere regio's beter is...


Jan

Mensen maak je niet druk... het zijn golf bewegingen. De afgelopen jaren is outsourcing/offshoring een hype. Als over enkele jaren bekeken gaat worden wat het nu echt opgeleverd heeft zullen veel bedrijven van de koude kermis thuis komen. Wordt het nu echt zoveel goedkoper? Wordt het nu echt zoveel beter?

Outsourcing snap ik helemaal als je kosten technisch kijkt. Want als je een goede deal sluit weet je precies wat IT je gaat kosten. Komen er toch nog onvoorziene kosten bij, tja... dan zit het probleem niet in de outsourcing maar in hoe je het contract hebt afgesproken.

Voor offshoring naar lage lonen landen zie ik toch echt problemen. Er gaat veel heel veel kosten zitten in allignment, management, coordinatie etc etc. Die kosten haal je er pas op langere termijn uit? misschien wel niet.. want je blijft het cultuur verschil toch managen. Aangezien het korte termijn denken ook een hype is voorzie ik dat management in het algemeen geen geduld kan opbrengen om het offshoring project goed te begeleiden. Gevolg is dat we ergens de komende jaren weren een terugkomst zien van deze activiteiten.

Helaas, de normale jaren zijn voorbij en vanaf nu zal er telkens minder werk zijn. Zeker voor de oudere werknemers onder ons word het ieder jaar moeilijker om na een ontslag nog aan de slag te kunnen. Als je kan switchen van sector zou ik je aanraden dat te doen. Ik probeer het al een tijdje (vier jaar) maar onze sector heeft zo'n slechte naam dat het mij nog niet is gelukt. Eens een it-monkey altijd een (werkeloze?) it-monkey... Met dank aan HRM resume scanning (mede mogelijk gemaakt door ons allemaal, ironie...).

@Ron en Dune
Ik denk niet dat dat helemaal waar is. Ik volg zelf bedrijfskundige ICT en je kunt niet zomaar even alles outsourcen. Er is nog zat vraag naar specialisatie maatwerk en dat kun je niet zo even 1,2,3 uitbesteden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.