Managed hosting door True

Ontwikkelaar fotozoeksysteem krijgt scriptieprijs

De aan de Rijksuniversiteit Groningen afgestudeerde informaticus Sander Land (24) heeft met zijn scriptie de M&I Partners Informatie Scriptieprijs voor Informatica en Informatiekunde gewonnen. Zijn scriptie beschrijft de methode die hij ontwikkelde om foto's van huidziekten te herkennen en te vinden in een uitgebreide database. Land ontwierp dit systeem voor dermatologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

De dermatologen wilden hun bestaande database met daarin meer dan 50.000 foto's beter kunnen gebruiken bij het stellen van diagnoses. Voorwaarde hiervoor was dat zij een nieuwe foto snel kunnen vergelijken met bestaande beelden van vergelijkbare afwijkingen. Land ontwierp daarop een applicatie om aan de hand van de kleur en grenzen van een aangetaste plek huid getalwaarden aan deze eigenschappen toe te kennen. Deze getalreeksen worden vervolgens ingezet om de juiste foto's bij een afwijking te vinden. Ook construeerde hij een systeem voor het opzoeken van elf specifieke diagnoses. 

Medische hoek

Inmiddels doet Land promotieonderzoek in Oxford naar simulaties van het menselijk hart. Volgens hem is het puur toeval dat hij opnieuw in de medische hoek belandde. 'Ik doe nu totaal iets anders dan het onderzoek rond mijn scriptie. Maar het heeft inderdaad wel een medische achtergrond. Ik vind het prettig om met een doel te werken en te weten dat wat ik doe ook nut heeft', legt hij uit.

Land wint 5000 euro. Deze prijs wordt op 25 november door managementadviesbureau voor ict-vraagstukken M&I Partners uitgereikt. De jurering was in handen van  de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Das een mooie toepassing voor ict-powerrrr inzetten voor verbetering van de gezondheids-zorg.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.