Managed hosting door True

ICT'er wordt onderbetaald

Een groot deel van de ict'ers denkt dat hij minder verdient dan hij waard is. Vooral ict'ers met een mbo-opleiding denken dat ze meer zouden moeten verdienen.

Veertig procent van de ict'ers verdient minder dan hij waard is. Vooral ict'ers met een mbo-opleiding denken dat ze minder krijgen dan dat ze verdienen. Slecht dertien procent van de ict'ers denkt meer te verdienen dan dat ze waard zijn. Het gaat dan vooral om gedetacheerden. Dit blijkt uit cijfers van iSense Staffing. Het detacherings- en wervingsbureau deed het onderzoek onder 300 Nederlandse ict'ers.

Het gemiddelde salaris van de 300 ondervraagde ict'ers was 3870 euro. iSense vindt het opvallend dat ict'ers waarvan de hoogst genoten opleiding de havo is meer verdienen dan een ict'er die een vwo-diploma heeft. Ict'ers met een hbo-opleiding verdienen slechts 215 euro meer dan ict'ers die alleen een havo-diploma hebben.

Salarisstijging

Een groot deel van de ict'ers denkt ook in salaris te stijgen. Hoe hoger de opleiding, hoe hoger het respondenten dat verwacht te stijgen in salaris. Voorals ict'ers die werken bij eindklanten verwachten een stijging. Gedetacheerde medewerkers verwachten over het algemeen geen stijging. Vooral jonge ict'ers in de leeftijd van 18 tot 25 jaar verwachten een salarisstijging. Ict'ers van 46 jaar en ouder verwachten minder hard te stijgen dan de ict'ers in andere leeftijdsgroepen.

Ervaring is de meest genoemde reden voor de stijging in salaris. Ook denkt ongeveer 15 procent van de ict'ers dat de krapte in de arbeidsmarkt ervoor zorgt dat ze in salaris omhoog zullen gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Vooral de passage: Ict'ers met een hbo-opleiding verdienen slechts 215 euro meer dan ict'ers die alleen een havo-diploma hebben, bevestigd wat de meeste werknemers in dit land al weten.

Een (technische) opleiding word over het algemeen niet gewaardeerd.

3870 euro is voor iemand met bijvoorbeeld MCSE inderdaad onderbetaald, die verdient bij ons toch veel meer.

Ik geloof er geen barst van dat die ondervraagde personen gemiddeld, let wel GEMIDDELD 3870 Euro verdienen.
De meeste vakgenoten die ik ken (testers, in de leefttijd tussen 30 en 40 gedetacheerd en niet gedetacheerd) zitten hier ver onder, eventuele lease auto niet meegerekend.
Ook in de salaris onderzoeken van De Breed wordt een gemiddelde van 3870 niet gehaald. Volgens mij zitten veel vakgenoten elkaar op te jutten door schromelijk te overdrijven.
Inderdaad: iedereen "DENKT" meer waard te zijn, dan men krijgt. Zelfkennis en inzicht is ook een vak.
Overigens, wat is nu een steekproef van maar 300 ondervragingen??
En wie zaten er in die steekproef. Wat was het profiel van de ondervraagden?

Een onderzoek van een niveau dat de Telegraaf niet eens zou halen. Inclusief een misleidende kop. Kom op Computable, laat je adverteerders niet je content dirigeren!

Ik ben het met Cees eens dat het gemiddelde salaris een STUK lager ligt dan 3870.
en dat er een onderzoek is geweest onder een aantal mensen wat totaal niet te verglijken is met de doorsnee ICT-er

Ik hgeb zo mijn twijfels over de kwaliteit van het onderzoek. Ik heb zef meegedaan aan hun actie "verdien jij wat je waard bent" waarin zij op basis van je CV een indicatie gaven van het salaris dat daar volgens hen bij hoort. Het toegestuurde resultaat was volstrekt onzinnig, ruim 1000 euro lager dan ik momenteel verdien (en wat redelijk marktconform is)...

Ik ben ook met Cees eens. De wens is de vader van de gedachte. Ik weet niet wat weinig is maar 8514 gulden verdienen is best veel geld! Dat zijn managers salarissen...Zulke verhalen stimuleren cowboys en jobhoppers om wederom de markt te verzieken en te laten instorten. Werkgevers die erin trappen hebben niks geleerd van de vorige recessie!

Wel ik zit tussen ICT mensen met zeer hoog niveau (allemaal consultants in BE) waarvoor eindklanten tussen de 900 en 1800 euro per dag betalen. Het opleidingsniveau komt van universitair tot gewoon secundair onderwijs tot 18jaar. Deze mensen verdienen tussen 3.000 en 5.000 euro bruto dus marktconform. Echter zijn er verschillende van dezelfde leeftijd met het zelfde technisch niveau die aan dezelfde prijzen bij eindklanten werken en toch er een loonkloof van 1.500 euro is.
Je prijs is niet wat je waard bent maar wat een ander denkt dat je waard bent en de prijs die ze bereid zijn hiervoor te betalen. Dus maw hoe je jezelf & je product kan verkopen.

Ik verbaas me over de stelling van Piet dat een MCSE-er minimaal 3870 moet verdienen. Zelf heb ik jaren geleden ooit het NT4.0 traject gedaan en ben het voor de gein al 2x ge-upgrade-t om de titel te behouden. Gebruik het in de praktijk niet maar het niveau van de tentamens is zo simpel dat ik me niet kan voorstellen dat dit als een onmogelijke taak wordt gezien of als flinke carriere stijger.

Wat een bedragen, en dan ook nog excl. lease-auto ...
't Is maar wat de gek ervoor geeft, zal ik maar zeggen. Trouwens, wanneer komt die IT-cao er nu eens? Ik hoor hier al jaren geruchten over, maar bij mijn weten is er nog steeds NIETS geregeld, behalve dan jouw eigen collectieve bedrijfs-cao.
NB: Kijk eens op http://www.loonwijzer.nl/main/salarischeck of IT'ers er werkelijk zo bekaaid afkomen.

Wat mij nogal eens opvalt is dat veel bedrijven geen geld over hebben voor goede techneuten. De verschillen in tarieven tussen een (project)manager zijn enorm, vaak een vaktor 2 a 3. Ik denk dat hier ook de roep vandaan komt dat de ict-er wordt onderbetaald. In het algemeen kun je zeggen dat de tehneuten die de taak moeten uitvoeren ondergewaardeerd worden

Ik weet niet waar Jeroen aan die kennis komt maar ik heb nog nooit van een standaard projectmanager gehoord die 2 a 3 keer zoveel verdient als een uitvoerende technische medewerker. Zowel niet bij bedrijven als bij detacheerders. Een goede Citrix of Microsoft specialist kan vaak net zoveel en regelmatig ook meer verdienen als een projectmanager of manager. Dit geldt ook voor de bijbehorende tarieven. Na 20 jaar werkzaam te zijn in zowel de detacheringswereld als bij bedrijven en overheid heb ik deze ervaring opgedaan.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.