Managed hosting door True

Leuven en Eindhoven vormen technologische kennisregio

Dit artikel delen:

De Vlaamse en Nederlandse regeringen hebben de intentieverklaring voor de ontwikkeling van de kennisas Leuven-Eindhoven officieel getekend. De overheden willen onder meer samenwerken op het vlak van Nederlandstalige spraaktechnologie.

December vorig jaar raakte al bekend dat de Nederlandse overheid de komende vier jaar een budget van 345 miljoen euro wil vrijmaken voor ict, en dat ze een groot deel daarvan wil investeren in de regio Eindhoven-Leuven. Met de nu ondertekende intentieverklaring zijn de plannen voor de uitbouw van die regio als kennisas meer concreet geworden. Bij de uitwerking van het ambitieuze project zullen Imec, het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica, en de Eindhovense elektronicagroep Philips een cruciale rol spelen.
 
Het eerste concrete plan is de aanleg van een snelle dataverbinding tussen Leuven en Eindhoven. Daardoor kunnen bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen rond beide steden snel grote pakketten onderzoeksgegevens uitwisselen. Verder investeren beide overheden 11,4 miljoen euro om te vermijden dat het Nederlands uit de boot valt bij grote taaltechnologieprojecten.
 
De samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland past in de vorming van een Europese onderzoeksruimte (ERA). Vlaanderen zal het initiatief nemen om met Europese subsidies een nanotechnologieproject uit te bouwen. Volgens Dirk Van Mechelen, de Vlaamse minister van Technologische Innovatie, is het de bedoeling om een technologische voorsprong te nemen van drie tot tien jaar. Mogelijk zal de samenwerking worden uitgebreid met Duitsland, Ierland of Zwitserland.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.