Managed hosting door True

Ontwerper eerste laptop overleden

 

Grid Compass in de ruimte

Nasa-astronaut John Creighton toont de Grid Compass, de eerste laptop ontworpen door Bill Moggridge (foto: Wikipedia)

De ontwerper van de eerste laptop, de Britse industriële vormgever Bill Moggridge, is op zaterdag 8 september in een ziekenhuis in San Francisco overleden. Zijn overlijden werd bekend gemaakt door het Amerikaanse National Design Museum, waar Moggridge sinds 2010 directeur was. Zijn ontwerp uit 1979 van een pc in een behuizing waarbij het scherm neerklapt op het toetsenbord, wordt algemeen erkend als de eerste laptop, schrijft de technologiesite Cnet.

De eerste laptop die naar het ontwerp van Moggridge op de markt kwam was de Grid Compass. Het apparaat werd in 1982 voor het eerst verkocht voor een prijs van 8150 dollar. De machine was uitgerust met een Intel 8086-processor, een scherm van 320 bij 240 pixels en een modem met een overdrachtsnelheid van 1200 bits per seconde. Door zijn hoge prijs en eigen besturingssysteem was de Grid-laptop alleen bereikbaar voor het Amerikaanse leger. Het apparaat ging in 1985 voor het eerst de ruimte in aan bood van de spaceshuttle Discovery.

Het patent op het ontwerp van Moggridge was eigendom van computerbouwer Grid, die in 1988 werd overgenomen door branchegenoot Tandy. In 1990 was Moggridge mede-oprichter van het designbureau Ideo. Moggridge gaf in zijn latere carrière les aan verschillende ontwerpopleidingen aan universiteiten in Engeland en de VS. Hij won verschillende internationale prijzen met zijn ontwerpen.

Moggridge overleed aan kanker. Hij is 69 jaar geworden.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/4560018). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer over


 

Reacties

En de Epson HX-20 dan? Prijs van $795 in 1982. Werd door BYTE Magazine tot eerste laptop uitgeroepen, ook in 1982.
Het was mijn eerste computer, gekocht in 1983 en ik heb de handleiding nog !!!

Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×