Managed hosting door True

Ook Samsung koopt zich bij ASML in

 

De Nederlandse chipmachniefabrikant ASML heeft na Intel en TSMC ook aan chipproducent Samsung een minderheidsbelang in het bedrijf verkocht. Samsung neemt voor 503 miljoen euro 3 procent belang in het bedrijf uit Veldhoven. Eerder kochten Intel en TSMC zich in ASML in voor respectievelijk 15 en 5 procent. Samsung doneert ook 276 miljoen euro aan ASML voor onderzoek en ontwikkeling.

Met de participatie van Samsung heeft het chipbakkersdrietal nu 23 procent van ASML in handen. Dit is voor ASML voldoende om het eerder aangekondigde partnerprogramma stop te zetten. Hierin bood ASML maximaal 25 procent van zijn aandelen aan zijn grootste klanten aan. De chipmachinefabrikant had extra geld nodig voor de verdere technologische ontwikkeling van chipproductieapparatuur. Met de aandelenverkoop wist ASML ongeveer 2,85 miljard euro op te halen, op het vlak van onderzoek en ontwikkeling werd er 1,38 miljard euro binnen geharkt.

In juli 2012 kondigde ASML aan dat het op zoek ging naar geld voor de verdere ontwikkeling van chipmachine-apparatuur. ASML bood via een speciaal partnerprogramma zijn aandelen aan zijn drie grootste klanten Intel, TSMC en Samsung aan. Alle drie de partijen kwamen dus over de brug. Intel kocht zich voor 15 procent in, TSMC voor 5 procent en Samsung nu dus voor 3 procent.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/4554339). © Jaarbeurs IT Media.

?


Lees meer overLees ook


 
Vacatures

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×