Managed hosting door True

UitzendingGemist kiest nieuw opslagsysteem

NPO ICT, de ict-afdeling van de Nederlandse publieke omroep, heeft de OpenStorage-oplossing van Inprove gekozen voor het opslaan en beschikbaar stellen van televisieprogramma's die via de website www.uitzendinggemist.nl bekeken kunnen worden.

UitzendingGemist is een van de zwaarst belaste internetsites van Nederland, met zeer intensief internetverkeer. De website bestaat nu zo'n tien jaar, en stelt inmiddels ongeveer 80 terabyte (TB) aan uitzendmateriaal beschikbaar aan internetters die een eerder uitgezonden televisieprogramma willen bekijken. Tussen de tienduizend en twintigduizend mensen zijn op een gemiddelde avond datastreams aan het binnenhalen en ze nemen daarbij een totale bandbreedte van 10 gigabyte (GB) af.

Solid state disks

'Ons record staat op 25 GB,' zegt Wietse Muizelaar, teamleider hosting & streaming van NPO ICT. 'Al die gegevens moeten worden opgeslagen en gemakkelijk beschikbaar komen. En dat wordt elke dag meer, in steeds meer formats. Denk bijvoorbeeld aan mobiel. Dat vraagt om een robuuste en schaalbare infrastructuur. Bovendien moet die kosteneffectief zijn, want de publieke omroep gaat zuinig om met de middelen die zij ter beschikking krijgt.'

Na een traject waarbij meerdere leveranciers waren betrokken, heeft NPO gekozen voor de OpenStorage-oplossing van Inprove, gebaseerd op NexentaStor. Daar draait het ZFS File System op. Een tussenlaag van energiezuinige solid state disks zorgt voor een hoge data-leessnelheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.