Managed hosting door True

RTL kiest nieuw datacenter door toename video

Multimediabedrijf RTL Nederland gaat zijn internetverkeer via het datacenter van Equinix in Amsterdam routeren. Door de toename van videocontent moet het multimediabedrijf zijn servercapaciteit uitbreiden. Het datacenter op het Mediapark in Hilversum kan de snelle groei niet garanderen, waardoor is besloten te verhuizen naar een nieuw datacenter. Belangrijk daarbij is dat het nieuwe datacenter een verbinding met het internetknooppunt AMS-IX heeft.

RTL Nederland verhuisde eerst naar het datacenter van de Telecity Group in Amsterdam. Doordat het mediabedrijf daarover niet tevreden was, is de overstap naar Equinx gemaakt. ‘Er zijn twee soorten datacenters. Een heeft focus op application server providing (ASP), de ander concentreert zich op internet service providing (ISP)', vertelt manager productions digital media Jan Paul Dekker van RTL Nederland. ‘Een ISP levert connectiviteit, een ASP levert connectiviteit en beveiliging. Wij zochten een datacenter met de focus op dat laatste, waar ook bedrijven zijn aangesloten die hetzelfde doen als wij. Vandaar dat we kozen voor Equinix.'

Belangrijk bij de keuze voor een nieuw datacenter was de aansluiting met de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). ‘We waren aangesloten via de locaties Sara en Nikhef. Daar zijn de afgelopen jaren toch een aantal flinke storingen geweest. Als alle collega's eruit klappen, kunnen wij niet uitwisselen. Daar kon Telecity niets aan doen, maar het was voor ons een reden om daar weg te gaan', zegt de manager.

Transportkosten

De aansluiting op de AMS-IX is belangrijk, omdat hierdoor de transportkosten voor videocontent significant lager worden. ‘Bij een commerciële partij betalen we voor elke gigabyte die we afleveren 10 cent. Een aflevering van Goede Tijden Slechte Tijden is bijna een halve gigabyte groot. Dan betalen we dus ongeveer 5 eurocent aan transportkosten. Een streamspot (reclame voor de video) levert ongeveer 2 eurocent op en dus maken we verlies. Het is voor ons erg belangrijk om de kosten onder controle te houden. Dat kan doordat we bij de AMS-IX een vaste prijs per poort betalen', zegt Dekker.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.