Managed hosting door True

Oracle koopt Sun Microsystems

 

Oracle

Softwareleverancier Oracle wordt voor 7,4 miljard dollar eigenaar van hardwareleverancier Sun Microsystems. Dat zijn de bedrijven maandag 20 april 2009 overeengekomen. Eerder zou IBM interesse hebben getoond voor Sun.

Softwareleverancier Oracle neemt Sun Microsystems over voor 7,4 miljard dollar (ongeveer 5,7 miljard euro). Dat zijn beide partijen op maandag 20 april 2009 overeengekomen. De overname moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Sun en door de mededingingsautoriteiten. De ondernemingen verwachten de deal voor deze zomer te kunnen beklinken.

Nog geen maand geleden deden geruchten de ronde dat IBM zijn branchegenoot Sun zou overnemen. Die berichten zijn echter nooit bevestigd. Veel experts waren destijds verrast door een mogelijke overname door IBM. Er zou veel overlap tussen de twee bedrijven zijn.

Logisch

Dat Oracle uiteindelijk met de buit er vandoor gaat, is logischer. De leverancier van bedrijfssoftware krijgt in een klap voet aan de grond in de wereld van hardware. Sun Microsystems is fabrikant voor veel producten op het gebied van storage, servers en netwerkapparatuur. Verschillende Computable-experts uit het topic Ict-branche vinden de overname van Sun Microsystems een logische stap van Oracle.

Bovendien levert Sun Microsystems het besturingssysteem Solaris, het opensourcekantoorsoftwarepakket Open Office, de ontwikkeltaal Java en serversoftware Apache. Het bedrijf is sinds begin 2008 ook eigenaar van de databasesoftware MySQL, waarmee het regelrecht concurreert met Oracle. Twee jaar eerder, in het begin van 2006, had Oracle al 850 miljoen dollar voor MySQL geboden, iets wat toen werd afgewimpeld. Nu komt de software dus alsnog in handen van Oracle. Die zal het product toevoegen aan zijn databaseportfolio.

De voorlichters van de Nederlandse afdelingen van Oracle en Sun Microsystems kunnen nog niet inhoudelijk op het nieuws reageren. Woordvoerder Gustaaf Vossenaar van Sun Microsystems Nederland meldt aan Computable: "Wij hebben het hier ook nog maar net gehoord en kunnen nog niet veel meer vertellen." Voorlichtster Ria Lagerweij van Oracle Nederland laat ook weten dat het 'te vroeg is om op het nieuws te kunnen reageren.'

Schulden

Oracle betaalt per aandeel Sun Microsystems een bedrag van 9,50 dollar. Daarmee heeft het bedrijf een totale waarde van zo'n 7,4 miljard dollar. Na aftrek van schulden blijft daarvan ongeveer 5,6 miljard dollar over.

Sun Microsystems is al langere tijd financieel aan het zwalken en zou te weinig winstgevend zijn. Experts van Computables topicpanels vergeleken het bedrijf in zijn huidige situatie met een lekkende olietanker. Het is nog niet gezonken, maar het is tijd voor harde keuzes. Volgens de experts zou Sun compromisloos moeten kiezen voor een open source verdienmodel.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2930394). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Reacties

Ook opmerkelijk is dat Sun een eigen database heeft sinds de overname van MySQL. Ik ben benieuwd hoe de toekomst van MySQL eruit zal zien.

MySQL wordt OpenOracle

"Experts van Computable". Bestaan die dan?

Wellicht dat die experts ook eens inhoudelijk zouden kunnen uiteenzetten, waarom de stap van oracle om Sun over te nemen, zo logisch is?

Computable ontstijgt helaas nooit het niveau van praten in bits en bites.

@nike: De eerste reacties van ons expertpanel vind je sinds gistermiddag in onze achtergrondsectie. Zie http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/ictbranche/2930562/2379258/experts-aankoop-sun-is-logische-stap-voor-oracle.html

@Pietje Precies: "Experts van Computable".
Bestaan die dan?

Antwoord:
Ja, ben jij niet uitgenodigd?
Ikke wel...
Ik heb er alleen geen tijd voor,
vrijwilligerswerk weet je wel.

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.