Managed hosting door True

Gekweld Nortel verzesvoudigt nettoverlies

 

Netwerkfabrikant Nortel heeft in 2008 een nettoverlies geboekt van 4,6 miljard euro. Ten opzichte van het jaar ervoor betekent dit een verzesvoudiging van het verlies. De door slechte bedrijfsresultaten en uitstel van betaling gekwelde leverancier zag zijn omzet het afgelopen jaar dalen met ongeveer vijf procent.

De Canadese leverancier van telecomnetwerken Nortel heeft het jaar 2008 afgesloten met een nettoverlies van 5,8 miljard dollar (4,6 miljard euro). Dat is zesmaal het bedrag dat het bedrijf een jaar eerder als verlies boekte (957 miljoen dollar). De omzet bleef het afgelopen jaar steken op 10,4 miljard dollar, wat ongeveer vijf procent minder is dan in 2007.

Problemen

Het gaat al langere tijd slecht met Nortel. De Canadese onderneming kwam het afgelopen jaar in problemen, voornamelijk doordat de vraag naar apparatuur voor voice-only telecomnetwerken plots is ingezakt. Dat zou te maken hebben met de wereldwijde economische teruggang. Ook zaken als afschrijvingen, belastingcorrecties en wisselkoersverschillen dragen bij aan de slechte resultaten. In het derde kwartaal van 2008 schreef de onderneming een verlies van 3,4 miljard dollar, het grootste verlies in zeven jaar. Het kwartaal erna wist het bedrijf het verlies te beperken tot ruim 2,1 miljard dollar.

In januari verleende de rechtbank uitstel van betaling, onder meer voor de activiteiten in Noord-Amerika en Europa. Daarmee hoopt de onderneming op meer ademruimte bij het betalen van rekeningen aan schuldeisers, meer aandacht voor herstructurering en een vernauwing van de bedrijfsstrategie. Kort daarna werden externe bewindvoerders aangesteld, die aan Computable meldden dat het bij Nortel Nederland 'business as usual' is.

Besparingsplan

Om het tij te keren maakten de Canadezen kortgeleden een ingrijpend besparingsplan bekend, waarbij ruim 1300 arbeidsplaatsen sneuvelen. Dat plan komt bovenop een eerder aangekondigde banenreductie van 1200 personen. Begin 2008 telde het bedrijf nog zo'n dertigduizend medewerkers. Ook hoeft het personeel komend jaar niet te rekenen op salarisverhogingen. Op termijn zou hiermee vierhonderd miljoen dollar besparen.

Dit artikel is afkomstig van Computable.nl (https://www.computable.nl/artikel/2885339). © Jaarbeurs IT Media.

?


Sponsored


Lees ook


 

Stuur door

Stuur dit artikel door

Je naam ontbreekt
Je e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.